Skocz do zawartości

240l od A do Z- kuter nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szczerze powiem ze tamtejsi fachowcy troche moca mi w glowie odnosnie mocowania blatu do calosci.

Nie wiem co mogą CI mieszać?? Nie ważne jaki będzie blat to łączysz na konfirmanty. Będziesz je wpuszczał o 2mm głębiej, a po za tym i tak dasz jakąś gąbkę między blat a zbiornik. Najważniejsze dla Ciebie to są plecy które powinny być wykonane z płyty jakiej będzie cała szafka a nie z płyty pilśniowej.

Połącz dwa blaty razem ze sobą przed skęceniem oklej brzegi i dopiero przykręć do szafki

Opublikowano
Nie wiem co mogą CI mieszać?? Nie ważne jaki będzie blat to łączysz na konfirmanty. Będziesz je wpuszczał o 2mm głębiej, a po za tym i tak dasz jakąś gąbkę między blat a zbiornik. Najważniejsze dla Ciebie to są plecy które powinny być wykonane z płyty jakiej będzie cała szafka a nie z płyty pilśniowej.

Twierdza ze nie powinno sie mocowac blatu od gory konfirmatami do reszty. Proponuja dolozenie listw w kazdej przegrodzie od przodu i od strony plecow. Dopiero do tych listw mocowac blat od dolu. Ale nikt do tej pory z tych fachowcow nie potrafi zargumentowac jaki jest tego cel. Czy ma to gwarantowac wieksza wytrzymalosc czy chodzi o estetyke. Nie wiem.

Moim zdaniem blat polaczony od gory konfirmatami z reszta daje najwieksza stabilnosc i tak zrobie.

Opublikowano

Robiłem właśnie komodę z blatu 36mm i stosowałem listwy. Dlaczego?? ano dlatego że na blacie nie można było wywiercić otworów bo blat to strona najbardziej widoczna. W pewnym sensie mają racje z wstawieniem tych listw do każdej przegrody, bo niby stabilniej. Ale jeżeli zastosujesz plecy z płyty 18mm to jest Twoja największa stabilność. Wszystko ze sobą połączone na konfirmanty daję nam stabilną wytrzymałą konstrukcję. Gdzie możesz posadzić słonia:-)

Ps

Ile będziesz dawał przegród w swojej szafce??

Opublikowano
Robiłem właśnie komodę z blaty 36mm i stosowałem listwy. Dlaczego?? ano dlatego że na blacie nie można było wywiercić otworów bo blat to strona najbardziej widoczna. W pewnym sensie mają racje z wstawieniem tych listw do każdej przegrody, bo niby stabilniej. Ale jeżeli zastosujesz placy z płyty 18mm to jest Twoja największa stabilność. Wszystko ze sobą połączone na konfirmanty daję nam stabilną wytrzymałą konstrukcję. Gdzie możesz posadzić słonia:-)

Ps

Ile będziesz dawał przegród w swojej szafce??

4 punkty podparcia czyli 3 przegrody. Srodkowa otwarta a prawa i lewa z drzwiczkami.

Moze w tej srodkowej dodac listwy a w tych za drzwiczkami wstawic dodatkowo kontowniki dla wzmocnienia?

Podczas calej tej przygody jestem na kazdym etapie strachliwy :D

Jakis czas temu balem sie pekajacych zbiornikow a teraz gdy zamowilem zbiornik wzglednie bezpieczny zaczynam sie bac szafki ktora planowalem juz ponad 2 miesiace temu :lol: :lol:

Czy ktos moze mi wprost powiedziec ze moge bez obaw stawiac te 300 litrow na tej szafce ? :eek: (36mm blat, 4 punkty podparcia, pelne plecy 18mm + jeszcze jakies wzmocnienia, listwy itp)

Opublikowano
Tylko po co do tak małego baniaczka blat 2x18mm?

Ja mam taki przy 1500l ale do 300?

Zbędne koszta.

Uspokoiles mnie :D

Czytam w roznych tematach jak nasi koledzy stosuja nawet pod 240l baniaki roznego rodzaju blaty kuchenne to zaczynam watpic w swoja szafke.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
    • @Dagmarina od siebie mogę polecić Tropical insect menu. Bardzo dobry pokarm moim zdaniem za rozsądne pieniądze.
    • Zamówiłem 2 kilo na próbę 😁
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.