Skocz do zawartości

240l od A do Z- kuter nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po długiej przerwie. Udalo mi sie zakupic jeden naswietlacz ledowy. Poki co lezy sobie na wzmocnieniu poprzecznych no i swieci. Akwarium jeszcze bez pokrywy. Moge w koncu zaprezentowac swoje akwarium, choc mialem problem z wykonaniem zdjec. Wciaz cos sie odbijalo w szybie. Wybralem 4 najlepsze moim zdaniem.

2vrzcwz.jpg

69lzl3.jpg

2d0e1px.png

vmvpxj.png

Opublikowano
Pomyśl nad jeszcze jednym naświetlaczem :)

[300] Malawi

Bedzie drugi naswietlacz jak tylko powstanie pokrywa. Poki co polozylem jeden na wzmocnieniu na samym srodku.

Korzystajac z okazji chcialbym Cie zapytac jakich rozmiarów gabke stosujesz w filtrze wewnetrznym? Pytam poniewaz przymierzam sie do zakupu wiekszej gabki do filtra aquael turbo 2000. Konkretnie chodzi mi jeszcze o rozmiar oczek, spotkałem sie w internecie z okresleniem ich rozmiaru w przedzialach PPI10- PPI45. Gdzie PPI10 to wieksze oczka a PPI45 to najdrobniejsze oczka. Wartosc przykladowo PPI10 okresla liczbe oczek na 1 cal kwadratowy danej gabki. Myslalem aby zakupic taka o strukturze PPI30.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie do posiadaczy labidochromis caeruleus,

Czy yellowy rosna stosunkowo wolniej niz inne ryby z grupy mbuna? Posiadam juz ponad 3 miesiace Yellow i Saulosi kupione w tym samym czasie i tej samej wielkosci. Po tym czasie Saulosi sa zdecydowanie wieksze od swoich kolegow Yellow. Nie jest to dwukrotna roznica wzrostu ale jest znaczaca. Yellow rosnie o wiele wiekszy niz saulosi stad moje pytanie do doswiadczonych hodowcow tych ryb.

Dieta 50%miesa/50% roslinna. A nawet z minimalna przewaga miesnej nad roslinna.

Pokarmy: OSI Cichlid, OSI vivid color, Spirulina JBL, Naturefood plant, Mrozonka (artemia,kryl).

Opublikowano

Być może jest to kwestia diety jaką im serwujesz. Yellow to typowy mięsożerca. Na swoim przykładzie yellow w dwóch zbiornikach mogę napisać, że rosły względnie szybko. Sama spirulina podawana średnio raz na 3-4 dni.

W 240 żyją z Aulonocarą, gdzie jest więcej pustej przestrzeni. Ze względu na aulonki są karmione mocno mięsnym zestawem. Niemal codziennie jeden posiłek to jakaś mrożonka. Często mają głodówkę w sobotę i niedziele. Największy okaz będzie miał około te 7 cm. Zakupione jako młodziki w styczniu br.

W 220 sa z labidochromis sp. mbamba. Karma też nastawiona mocno na mrożonkę, średnio raz na 2 dni posiłek to mrożonka. W tym zbiorniku mam wrażenie rosną yellowki znacznie wolniej. Dwa największe okazy mają po niemal roku 7-8 cm.

Mierzone na oko przez szybę, bez odławiania.

W jednym i drugim przypadku miedzy samymi yellow są spore dysproporcje, najmniejsze sztuka jest niemal o połowę mniejsza od największej.

Opublikowano

Do tej pory mrozonke podawalem 2 razy w tygodniu w obawie o Saulosi. Czy w zwiazku z tym moglbym ja podawac czesciej? Na przyklad 4 razy w tygodniu, nie zaszkodzi to Saulosi? Czy lepiej zostawic tak jak bylo i czekac cierpliwie na wzrost Yellowkow :P:P