Skocz do zawartości

240l od A do Z- kuter nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Szczerze powiem ze tamtejsi fachowcy troche moca mi w glowie odnosnie mocowania blatu do calosci.

Nie wiem co mogą CI mieszać?? Nie ważne jaki będzie blat to łączysz na konfirmanty. Będziesz je wpuszczał o 2mm głębiej, a po za tym i tak dasz jakąś gąbkę między blat a zbiornik. Najważniejsze dla Ciebie to są plecy które powinny być wykonane z płyty jakiej będzie cała szafka a nie z płyty pilśniowej.

Połącz dwa blaty razem ze sobą przed skęceniem oklej brzegi i dopiero przykręć do szafki

Opublikowano
Nie wiem co mogą CI mieszać?? Nie ważne jaki będzie blat to łączysz na konfirmanty. Będziesz je wpuszczał o 2mm głębiej, a po za tym i tak dasz jakąś gąbkę między blat a zbiornik. Najważniejsze dla Ciebie to są plecy które powinny być wykonane z płyty jakiej będzie cała szafka a nie z płyty pilśniowej.

Twierdza ze nie powinno sie mocowac blatu od gory konfirmatami do reszty. Proponuja dolozenie listw w kazdej przegrodzie od przodu i od strony plecow. Dopiero do tych listw mocowac blat od dolu. Ale nikt do tej pory z tych fachowcow nie potrafi zargumentowac jaki jest tego cel. Czy ma to gwarantowac wieksza wytrzymalosc czy chodzi o estetyke. Nie wiem.

Moim zdaniem blat polaczony od gory konfirmatami z reszta daje najwieksza stabilnosc i tak zrobie.

Opublikowano

Robiłem właśnie komodę z blatu 36mm i stosowałem listwy. Dlaczego?? ano dlatego że na blacie nie można było wywiercić otworów bo blat to strona najbardziej widoczna. W pewnym sensie mają racje z wstawieniem tych listw do każdej przegrody, bo niby stabilniej. Ale jeżeli zastosujesz plecy z płyty 18mm to jest Twoja największa stabilność. Wszystko ze sobą połączone na konfirmanty daję nam stabilną wytrzymałą konstrukcję. Gdzie możesz posadzić słonia:-)

Ps

Ile będziesz dawał przegród w swojej szafce??

Opublikowano
Robiłem właśnie komodę z blaty 36mm i stosowałem listwy. Dlaczego?? ano dlatego że na blacie nie można było wywiercić otworów bo blat to strona najbardziej widoczna. W pewnym sensie mają racje z wstawieniem tych listw do każdej przegrody, bo niby stabilniej. Ale jeżeli zastosujesz placy z płyty 18mm to jest Twoja największa stabilność. Wszystko ze sobą połączone na konfirmanty daję nam stabilną wytrzymałą konstrukcję. Gdzie możesz posadzić słonia:-)

Ps

Ile będziesz dawał przegród w swojej szafce??

4 punkty podparcia czyli 3 przegrody. Srodkowa otwarta a prawa i lewa z drzwiczkami.

Moze w tej srodkowej dodac listwy a w tych za drzwiczkami wstawic dodatkowo kontowniki dla wzmocnienia?

Podczas calej tej przygody jestem na kazdym etapie strachliwy :D

Jakis czas temu balem sie pekajacych zbiornikow a teraz gdy zamowilem zbiornik wzglednie bezpieczny zaczynam sie bac szafki ktora planowalem juz ponad 2 miesiace temu :lol: :lol:

Czy ktos moze mi wprost powiedziec ze moge bez obaw stawiac te 300 litrow na tej szafce ? :eek: (36mm blat, 4 punkty podparcia, pelne plecy 18mm + jeszcze jakies wzmocnienia, listwy itp)

Opublikowano
Tylko po co do tak małego baniaczka blat 2x18mm?

Ja mam taki przy 1500l ale do 300?

Zbędne koszta.

Uspokoiles mnie :D

Czytam w roznych tematach jak nasi koledzy stosuja nawet pod 240l baniaki roznego rodzaju blaty kuchenne to zaczynam watpic w swoja szafke.