r3b Opublikowano 22 Grudnia 2014 #11 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Chciałbym odkopać trochę wątek bo zastanawiam się czy muszę inwestować w filtr narurowy z wkładem węglowym. Wodę mam z Wodociągu Północnego w Wieliszewie (mieszkam na Warszawskiej Białołęce). Z tego co udało mi się wyczytać w necie to woda dezynfekowana jest chlorem gazowym i dwutlenkiem chloru. Czy te substancje chemiczne są szkodliwe przy podmianie dla bakterii nitryfikacyjnych, oraz czy pomoze w tym wypadku przy dolewkach stosowanie filtra narurowego z wkładem węglowym?
makok Opublikowano 22 Grudnia 2014 #12 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Powinieneś zastosować węgiel przytakiej wodzie. Przed nim filtr mechaniczny. Zdziwisz się jaki syf jest w rurach. Są specjalne wkłady węglowe również do chloraminy, nie wiem jak u nas, ja.te rzeczy kupiłem.raz na bulkreefsupply.com
Nuroslaw Opublikowano 25 Grudnia 2014 #13 Opublikowano 25 Grudnia 2014 węgiel nie może być non stop. Zwykle po miesiącu należy go wymienić na świeży. - rozwija się biologia a traci właściwości wchłaniania chemii.
Tomlar Opublikowano 28 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Witam grupowiczow jestem nowy na forum , mam kilka pytan dzis zamontowalem sobie filtr wegla aktywnego do podmian wody , czy filtr moze pozostac w korpusie jezeli podmiany wody robie co tydzien czasami co dwa tygodnie , a i co ile.musze wymieniac ten filtr Akwarium 250l podmiana tyg. Okolo 15-20% wody z gory dzieki
Bartek_De Opublikowano 28 Stycznia 2020 #15 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Odkopałeś niezłego suchara Tak, wkład może zostać w korpusie. Jeśli używasz wkładu blokowego https://allegro.pl/oferta/wklad-weglowy-blok-ust-m-bl-7299766281?utm_medium=app_share&utm_source=facebook to wymiana co pół roku. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Stycznia 2020 #16 Opublikowano 29 Stycznia 2020 7 godzin temu, Tomlar napisał: Witam grupowiczow jestem nowy na forum , mam kilka pytan dzis zamontowalem sobie filtr wegla aktywnego do podmian wody , czy filtr moze pozostac w korpusie jezeli podmiany wody robie co tydzien czasami co dwa tygodnie , a i co ile.musze wymieniac ten filtr Producent podaje , że raz na pół roku lub około 6 tys. litrów. Może zostać ale wtedy przed ponownym użyciem puść przez niego wodę do wanny .
Rekomendowane odpowiedzi