Skocz do zawartości

filtr narurowy + węgiel aktywny na dolewce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym odkopać trochę wątek bo zastanawiam się czy muszę inwestować w filtr narurowy z wkładem węglowym.

Wodę mam z Wodociągu Północnego w Wieliszewie (mieszkam na Warszawskiej Białołęce).

Z tego co udało mi się wyczytać w necie to woda dezynfekowana jest chlorem gazowym i dwutlenkiem chloru. Czy te substancje chemiczne są szkodliwe przy podmianie dla bakterii nitryfikacyjnych, oraz czy pomoze w tym wypadku przy dolewkach stosowanie filtra narurowego z wkładem węglowym?

Opublikowano

Powinieneś zastosować węgiel przytakiej wodzie. Przed nim filtr mechaniczny. Zdziwisz się jaki syf jest w rurach.

Są specjalne wkłady węglowe również do chloraminy, nie wiem jak u nas, ja.te rzeczy kupiłem.raz na bulkreefsupply.com

;)

Opublikowano

węgiel nie może być non stop. Zwykle po miesiącu należy go wymienić na świeży. - rozwija się biologia a traci właściwości wchłaniania chemii.

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam  grupowiczow jestem nowy na forum , mam kilka pytan dzis zamontowalem sobie filtr wegla aktywnego do podmian wody , czy filtr moze pozostac w korpusie jezeli podmiany wody robie co tydzien czasami co dwa tygodnie , a i co ile.musze wymieniac ten filtr

Akwarium 250l podmiana tyg. Okolo 15-20% wody z gory dzieki

Opublikowano
7 godzin temu, Tomlar napisał:

Witam  grupowiczow jestem nowy na forum , mam kilka pytan dzis zamontowalem sobie filtr wegla aktywnego do podmian wody , czy filtr moze pozostac w korpusie jezeli podmiany wody robie co tydzien czasami co dwa tygodnie , a i co ile.musze wymieniac ten filtr

Producent podaje , że raz na pół roku lub około 6 tys. litrów. Może zostać  ale wtedy przed ponownym użyciem puść przez niego wodę  do wanny .