Jump to content

Szafka pod 300 L - wytrzymałość.

Prauster

Recommended Posts

Witam.

Kupiłem za grosze szafeczkę prawie identyczną jak na zdjęciu. Płyty grubości 18mm, tył 20mm. Wzmacniać ją jakoś czy spokojnie wytrzyma te 400 kg? Druga sprawa. Szafka ma 150 cm długości natomiast baniak 120 cm. Lepiej ustawić go na środku, czy może dosunąć do któregoś boku? Stojąc na środku szafki baniak swoimi bokami nie będzie sięgał do bocznych podpór. Ma to jakieś znaczenie?

Pozdrawiam.

post-14271-14695715525538_thumb.jpg

Lepiej na środku, rozklad mas rozejdzie się po połowie, te szafki są typowo akwarystyczne, to że ma wymiar 150dlugosci może oznaczać, że postawisz na niej nawet i 400l , jak nie jestes pewny wytrzymalości zawsze możesz dokrecic kątowniki w najważniejszych miejscach.

• Dziękuję 1

Cześć.

Dzięki za odpowiedz. Chyba jednak trochę ją wzmocnię, żeby spokojnie spać ;) Fakt, szafka dedykowana jest pod większe akwarium, to i pewnie bez problemu moje utrzyma ale wolę chuchać na zimne... A może ktoś z forumowiczów używa takiej szafeczki?

Pozdrawiam.

Ważne żeby szafka miała ściany działowe w środku , solidne plecy i wszystko ze sobą solidnie połączone. Myślę że ta szafka spokojnie wytrzyma mniejszy ciężar niż pod który jest dedykowana, ponieważ jest to szafka specjalnie robiona pod akwarium a nie komoda itp. Nie ma znaczenia że nie będzie sięgał do bocznych podpór , ponieważ ta szafka ma na pewno ściany działowe dzięki którym będzie stabilnie stać nie uginając blatu na środku itp. Spokojnie możesz stawiać.

[300] Malawi

• Dziękuję 1

Chłopaki dzięki za odzew. Szafka ma na środku 2 ścianki działowe grubości 18mm, natomiast na tyle ma płytę grubości 20mm. Stoi na ośmiu nogach. Zastanawiam się nad ich demontażem i posadzeniem szafki na samej płycie dolnej, bez tych nóżek. Wydaje mi się, że wtedy ciężar rozłoży się bardziej równomiernie po całości. Poprzedni właściciel trzymał na tej szafce ten sam baniak ale nie miał w nim kamlotów, tylko żwir i rośliny. U mnie zatem dojdzie jakieś 40-50 kg obciążenia więcej. U niego wyglądało to tak jak na załączonym zdjęciu :)

post-14271-14695715526066_thumb.jpg

Moim skromnym zdaniem, jedynym słusznym rozwiązaniem jest sprzedanie akwarium 120cm i postawienie na tej szafce standardowego 375l.:D

Po 1: 120cm akwarium na tej szafce będzie wyglądało dziwnie.

Po 2: Blat może się ugiąć, "filarki" po bokach nie będą bezpośrednio przenosić obciążenia.

Po 3: Rybki się bardzo ucieszą z dodatkowych 30cm.