Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że to nie z Waszej bajki, ale przez sentyment dla ludzi, którzy wsparli mnie radą w początkach mojej przygody z akwarystyką w tym dziale (ukłony), ośmielam się zamieścić malucieńki fragment dużej fotorelacji (od początku, do mam nadzieję szczęśliwego końca ;) ), którą przygotowuję z budowy zbiornika "od projektu do efektu". Będzie też film na YT.

Zbiornik w końcu zalany, woda dojrzewa, technika jeszcze prowizoryczna, ale wszystko działa i czeka na altumy, ciągle mieszkające u Samira. Niestety, żona krytykuje codziennie aranżację. Miało być ujście Atapabo do Orinoko. Naoglądałem się trochę podwodnych zdjęć na YouTube i wydawało mi się, że udało mi się to odtworzyć. Tymczasem twierdzi, że jest to akwa dla bobrów icon_biggrin.gif .

Poddałem się. W sobotę demolka i zabawa od początku icon_sad.gif . Dziś, z brudnymi jeszcze szybami, beznadziejnym oświetleniem i słabą pompą (OR 3 500) wygląda to tak:

1620ks6.jpg

Oczywiście, jak zawsze, wszystko będzie filtrowane hydroponicznie. Filtr już zasypany keramzytem (100 l), roślin jeszcze brak.

• Dziękuję 5
Opublikowano

Rzeczywiście bardziej mi się kojarzy z bobrami niż i orinoko. I to w wersji optymistyczno-delikatnej.

Ale ja nie jestem wykładnią bo typowe czarne wody mi się nigdy ani trochę nie podobały.

Czym świecisz ? Bo dno wciąż jasne a z metr słupa wody jest :)

Opublikowano

Dla mnie aranżacja jest bezbłędna. Wiadomo każdy ma swój obraz wycinka danego biotopu, ale czy jest to Orinoko nie wiem. Swego czasu miałem tzw. czarne wody i do tej pory dobrze wspominam te akwarium jak i ryby.

Dzięki za tą krótką relacje i czekam na obszerniejszą.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Żonie się nie podobało. Trzeba było zacząć od nowa, czyli spuścić wodę wyjąć korzonki i przearanżować. Krótka relacja z operacji "Demolka":

http://www.akwariumonline.pl/viewtopic.php?f=73&t=906&start=80.

Całość fotorelacji, odpowienio zmontowana ukaże się wkrótce, podobnie jak film na YT. To tylko takie wstawki dla zaostrzenia apetytu.

Jarku, oświetlenie - totalna prowizorka - belka Hagena 2xT5. Docelowo będą ledy oczywiście :). Zdziwiło mnie tylko to, że ta słabiutka beleczka jest w stanie pokonać 140 cm słupa wody i oświetlić dno. Szok