Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moje non-mbuna jedzą mrożonego solowca, wodzenia, krewetki, czasem świeże mięso morskich ryb. Dokarmiam ryby 1 lub 2 razy dziennie. Przy pokarmie suchym kieruję się sposobem konserwacji pokarmów np.: liofilizacja, suszenie w dużych temperaturach. Polecam pokarmy przetworzone pierwszym sposobem gdyż ich trwałość jest znacznie dłuższa.





Liofilizacja to proces przetwarzania pokarmu przez zamrożenie a następnie w skomplikowanym procesie suszenia. Taki pokarm dobrze zachowuje witaminy oraz wartości odżywcze. Dobrze ten proces znoszą białka, węglowodany i tłuszcze. Sposób takiego przechowywania żywności wymyślili amerykanie dla wojska i nasa 1938r. W tradycyjnym procesie suszenia zooplanktonu i innych drobnych organizmów 90% witaminy c ulega rozkładowi (Hilton) a wiadomo że ta witamina jest niezbędna do prawidłowego rozwoju ryb.


http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CD0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.akwarystyczny24.pl%2Fpokarmy-liofilizowane-c-136_39_95.html&ei=NciBUsDKL4HStQaSvYC4Aw&usg=AFQjCNGXhC_VzqQDMI3S_VQZi0vZcPhw6A

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.