Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie dawno odpaliłem akwarium 450 l i ze starego przerzuciłem ryby które posiadałem

yellow - 1 samiec, 1 samica

red red - 2 samiec

acei - 1 samiec, 2 samice

W chwili obecnej obsadę dobrałbym inaczej ale z racji, że męczyłem ww. ryby w 112l prawie przez rok nie chciałbym się pozbywać żadnego z gatunku.

Proszę o informację po ile sztuk ryb dokupić z danego gatunku oraz czy do powyższych ryb mogę dorzucić Metriaclima Greshakei Albino?

Jeżeli nie to może jakiegoś ciekawego pasiaka zaproponujecie?

Opublikowano

Jak chcesz zatrzymać te gatunki,to musisz zdobyć samice żeby uzupełnić haremy.W przypadku red red 2+6-8,reszta 1+4-5. Gdyby nie udało Ci się zdobyć samic,to musisz dokupić maluchy po 8szt.,i czekać. Greshakei możesz sobie dać,ciekawy pasiak-może któryś melanochromis? lub zebra chilumba maison reef.

Opublikowano
W przypadku red red 2+6-8,reszta 1+4-5.

Tu akurat się nie zgodzę z kolegą, dwa samce red red to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. A po drugie P acei jest rybą która najlepiej czuje się w większych ilościach. Proponuję P acei 2+6/7, red-red 1+4/5, yellow 2+4. Greshakei osobiście bym sobie odpuścił a w to miejsce P elongatus Mpanga. Już słyszę głosy innych że red z yellowem będzie za żółto:-)

Opublikowano
Tu akurat się nie zgodzę z kolegą, dwa samce red red to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.
Bo ja wiem? w takim baniaku 2 samce mogłyby dać radę;)
Opublikowano

yellow - 1 samiec, 1 samica

red red - 2 samiec

acei - 1 samiec, 2 samice

Rozumiem, ze posiadasz to co wypisałes i to chcesz zostawić. Masz je oczywiście w złych proporcjach i powinieneś uzupełniać. Jeśli dorosłymi rybami ( osobiście nie uważam, że jest to fajne rozwiązanie ) to do red - redów musiał byś kupić co najmniej 5 samic ( 7 ryb ), do yellow 3 samice ( 5 ryb ) i do aceiek 4 samice ( 7 ryb ). Razem było by 19 ryb a więc miejsce na pasiaka w ukałdzie 1+4 by sie znalazło. Najlepiej aby to była ryba terytorialna bo nie masz takiej w swoim zestawie no i jednak nie za duża. Pomysłał bym a którejś z afr, kolorytu ci nie brakuje i jedyne szare samice byś przeżył a ta dynamiczna ryba wkomponowała by sie w towarzystwo twoich krówek. Czy samce red reda w 450 tce się pogodzą trudno powiedzieć mi się prawie zawsze udawało ale niektórzy mają odmienne doświadczenia. Pyski to ryby inteligentne i indywidualnosci mi nawet w 450 tce nie udało sie miec więcej niż jednnego samca yellow ale widziałem układy wz trzema w 450 tce. To że twoje 2 samce żyły razem w 112tce jeszcze o niczym nie przesądza bo raz zyły w karcerze ;) czytaj mało miejsca a dwa chyba bez samic a to inna bajka. Na siłe jednak nie redukuj bo moze sie okazac że podzielą sie bańką i będzie OK. Generalnie zamiast dorosłych ryb kupiłbym 6 młodych u yellow i po 8 red redów i aceiek i czekał co z tego wyniknie. Dopieropo dobraniu się ryb podjałbym decyzję co do 4tego gatunku. Może ci bowiem zostać u red redów 2+4 bo będa jeszcze wśród młodych redków 4 samce i bedziesz je musiał ewakuować bo stare nie dadza im żyć, 3+5 u acei bo reszta to młode samce i 3+5 u yellow i wtedy na 4 gatunek zabraknie miejsca. Twoją decyzją bedzie czy pozostawisz zredukowane obsady aby zrobic miejsce jeszcze jednemu gatunkowi. Może byc jednak tak że zostanikesz w każdym ukąłdzie z jednym samce i wtedy 1+4 u yellow i redów oraz 1+6 u acei i spokojnie dorzuciesz afry.

Opublikowano

Dziękuję za rady.

Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że muszę potworzyć haremy i od tego właśnie zacznę. Zobaczę jakie ryby uda się dokupić i jak się podobierają i dopiero wówczas zastanowię się nad czwartym gatunkiem.

Z afr podoba mi się Cynotilapia afra (Cobue). Tylko nie wiem czy jest do dostania w mojej okolicy. Do reszty gatunków powinna pasować? Co o tym myślicie?

Opublikowano

Witam!

Ja na Twoim miejscu dokupił bym cynotilapia hara gallireya reef uzupełni baniak o piękny jasny błękit którego brakuje.