Jump to content

Przygoda z Malawi [112l]

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów :)

Chciałbym przedstawić początek swojej przygody z Malawi.

- zbiornik: 112l (80x35x40),

- filtracja: kubełek JBL CP-250 (przepływ 700l/h) wypełniony 2 kosze ceramika, 1 kosz gąbka + kaskada Aquael FZN-3,

- grzałka 150W,

- pokrywa standardowa z oświetleniem 2x20W - Power Glo (przód) + Aqua Glo (tył),

- podłoże: piasek kwarcowy Kreisel,

- skałki ze składu kamienia,

- roślinka microsorium pteropus.

Wiem, że aranż nie odzwierciedla ściśle biotopu jeziora Malawi, ale ogólnie chyba nie wyszło najgorzej. ;) Docelowa obsada to pseudotropheus saulosi 1+4.

Zbiornik zalany tydzień temu, woda w ilości ok. 40l ze starego dojrzałego akwa roślinnego, reszta kranovit. Podłączyłem filtr zewnętrzny, który chodził w poprzednim zbiorniku. Wlałem też resztę Easy Life Easy Start. Z testów robiłem tylko to, czym dysponuję, tzn. GH=10 (JBL); GH=15, KH=11 (ZOOLEK); Ph=8 (ZOOLEK); NO3=0 (SERA). W związku z ostatnim wynikiem pytanie..cykl azotowy jeszcze się nie zaczął, czy już się zamknął? :) Ryby zamierzam wpuścić po ok. 3 tygodniach od startu. Czy zakup testów na NH3/NH4 i NO2 będzie konieczny, czy mogę przyjąć, że po takim czasie wpuszczenie ryb będzie bezpieczne? Załączam aktualne fotki baniaczka. Uprzejmie proszę o komentarze, konstruktywną krytykę itp.. ;)

post-14213-14695715125582_thumb.jpg

post-14213-14695715127871_thumb.jpg

post-14213-14695715131815_thumb.jpg

Witamy na forum KM. Akwarium fajne szczególnie kamienie ;)

Moim zdaniem ta zielenizna nie masuje ale ważne aby Tobie się to podobało.

Pamiętaj aby nie przesadzić z oświetleniem. Aby w pełni kontrolować cykl azotowy konieczny będzie zakup dodatkowych testów. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ps. na tym akwarium się nie skończy :P

Dzięki :)

Co do roślin, to po roku zabawy w akwarium typowo roślinne, ciężko jest mi tak od razu się przestawić i całkowicie zrezygnować z zieleni, dlatego na taki akcent sobie na razie pozwoliłem. Ale nie jest powiedziane, że do czasu zasiedlenia jeszcze coś się w zbiorniku nie zmieni.. :)

Odnośnie grzałki słuszna sugestia, albo rzeczywiście ją "położę" za kamieniami, albo zasłonię jakąś dodatkową pionową skałką.

Co do filtracji [wiem, nie ten dział..] mam obawy, czy ten mały Aquaelek da radę jako mechanik (?), stąd jeden kosz z gąbkami.