Skocz do zawartości

Wymiana ceramiki na nowe akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiadomo , że akwarium musi dojrzewać ale najważniejszy jest filtr i woda. Dlatego napisałem CI , żebyś wsypał 1000ml matrixa już teraz i niech w 102 dojrzewa przez 2-3 tygodnie. Potem przesiadka do 300l tak jak CI pisałem po 24h. I wsio w tym temacie.

Opublikowano

a ile chcesz go zamówić ? Może warto zorganizować większy zakup i podzielić między siebie. Już raz tak robiłem kupując duże 4 litrowe wiadro.

Tak na szybko widzę, że pół litra to prawie 40 zł, a 4 litry 188. Podobny numer planuje z większym opakowaniem purigenu na listopad.

Opublikowano
a ile chcesz go zamówić ? Może warto zorganizować większy zakup i podzielić między siebie. Już raz tak robiłem kupując duże 4 litrowe wiadro.

Tak na szybko widzę, że pół litra to prawie 40 zł, a 4 litry 188. Podobny numer planuje z większym opakowaniem purigenu na listopad.

Ja go już dziś chciałem zamówić dlatego że już mam kamienie w akwa , jeszcze tylko piasek muszę przepłukać i mogę zalewać :) No można by tak zrobić ale nie wiem czy na szybko znajdą się chętni.

[102] Malawi

Opublikowano
Wiadomo , że akwarium musi dojrzewać ale najważniejszy jest filtr i woda. Dlatego napisałem CI , żebyś wsypał 1000ml matrixa już teraz i niech w 102 dojrzewa przez 2-3 tygodnie. Potem przesiadka do 300l tak jak CI pisałem po 24h. I wsio w tym temacie.

Stan , a można zrobić tak żeby nie czekać aż bakterie się osiedlą na tym wkładzie to na odwrót np.? Zalać tą 300 setkę już dziś bo już mam zaaranżowaną , przełożyć ten filtr jutro czy tam pojutrze przelać wodę z 102 i wpuścić rybki? I tak jak się wszystko ustabilizuje na 100% to wtedy wymienić ten wkład?

[102] Malawi

Opublikowano

Można i tak czemu nie ale wymianę ceramiki zrobiłbym nie wcześniej jak po 3-4 tygodniach aż się odpowiednio dużo na mnoży bakterii w wodzie , podłożu itd.