Skocz do zawartości

Filtracja narurowa zgrzewana-MAŁE FAQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szkoda że nie masz wyjścia( nie zasysu) do akwarium gwintowanego np. 1/2 czy 3/4 . Zamontowałbyś sobie taka końcówkę i byś zobaczył jak zamiata wtedy taka pompa na 3 biegu w akwarium 300l ;-).

koncowka-3-4-zewn-na-kra_1372.jpg

Opublikowano

Szczerze mogłem tak zrobić ale nie mam w ogóle miejsca za baniakiem. Ledwo przeciska mi się rurka od JBl-a;)

Jutro zobacze jak będzie się sprawować z końcówką "łyżką" od aquael turbo.

Opublikowano

JEFFIK te rury wygniesz pod kontem prostym ale po lekkim łuku nie tak jak w przypadku klasycznego kolanka, więc woda płynie dużo swobodniej. Nie zmienia to faktu że, największe opory w całym układzie stanowią korpusy z wkładami. Miałem w części wyjściowej układu rurki 1/2 cala i po wymianie na 3/4 nie zauważyłem różnicy w przepływie. Pompy CO mają spory zapas mocy i pewnie gdyby całość miała zasilać pompa od kubła to miało by to znaczenie :). Dodatkowo rury alu pex mają ścianki gładsze, i stawiają mniejszy opór ale IMHO ma to znaczenie przy znacznych ich długościach, w naszym zastosowaniu to minimalny plusik :). Co do średnicy wewnętrznej to jak są różnice (nie mierzyłem) to pewnie są minimalne, wszak są na to jakieś normy.

IMHO rozmowa o wyższości jednych rur nad drugimi to trochę jak rozmowa o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy ;), i tak największy wpływ na cenę całości filtracji ma cena pompy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Faktycznie Eljot nie ma co zaśmiecać a na pewno będzie jeszcze okazja pogaduszyć na "zlotach" przy piwku...niejednym;)

Co się nowego i istotnego dowiem będę edytował pierwszy post.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam czy moze ktos mi podpowiedziec jak zfrobic filtracje narurowa na akwa 600 l ale mechaniczna bo biologa juz mam potrzebuje schemat pompa juz jest. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak jak wyżej, schematów jest mnóstwo a czy na rurach zgrzewanych czy klejonych to już zależy od Ciebie;)

Na pewno pompa mocniejsza od mojej 25-40 Alfa.