Kiwix Opublikowano 14 Października 2013 #1 Opublikowano 14 Października 2013 Witam Wszystkich Od jakiegoś czasu zauważyłem dziwne zachowanie moich glonów, które dotąd ładnie porastały tło, kamienie i wszystko co się dało. Nie powiem żeby mi to przeszkadzało, bo nie byłem z nimi związany emocjonalnie, ale to jakiś paradoks. Biototem malawi zajmuje się od ponad roku, a wcześniej całe lata holendrem, gdzie z glonami toczyłem wieczne wojny. Kiedy zaczynałem przygodę z malawi wiedziałem że glony mają być i to było dobre ! Akwarium po restarcie standardowo zaczęło zarastać całą paletą barw glonów, od zielonego nalotu na wszystkim, po ciemnobrązowy który teraz ODPADA płatami . Pysie zawsze sobie je podskubywały , ale od 2 miesięcy widzę, że coraz więcej widać "pierwotyny" wygląd tła i kamieni. Zresztą sami zobaczcie na fotkach. Sądzę że powodem tego jest bardzo niski poziom NO3, który np 3 dni po podmianie wody, według testów jbl oscyluje w granicach 5. Co zrobiłem żeby tak było !? - w zasadzie nic, no poza małym faktem, że do baniaka wstawiłem kawałek kłącza monstery - taka moja mała hydroponika - ale jak widać efekty są niesamowite Tak dla ststystyki to: Akwarium 130x50x50, oświetlenie t5 36W - 120 cm i 15W - 44 cm Biologia - Unimax 700 zały zasypany ceramiką Mechaniczny - Aqua Clear 70 + cyrkulator JVP-101 PH - powiedzmy ze z koloru wynika 8 KH - 6 GH - 6 Nh3/Nh4 - 0 No2 - 0 No3 - 5 Po4 - 1,5
eljot Opublikowano 15 Października 2013 #2 Opublikowano 15 Października 2013 Niestety glony to temat mało przewidywalny. Miałem te ciemnobrunatne i też zaczęły mi odpadać. Wydaje mi się że powodem tego jest ich zbyt gruba warstwa, co powoduje obumieranie tych spod spodu. U siebie usunąłem całość i wyrosły nowe ciekawsze .
Kiwix Opublikowano 15 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 15 Października 2013 Też tak sądze źe coś urośnie, ale jak narazie od miesiąca miejsca czyste nie zarastają.
Rekomendowane odpowiedzi