Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szukam informacji na temat tej pięknej ryby.Posiadał ją może ktoś z forumowiczów i chciał by się podzielić spostrzeżeniami, wskazówkami itd. z hodowli tej ryby?;)

Opublikowano

Dzięki za odp Eljot, podobne informacje wyczytałem na innej stronie www. Najbardzie zaciekawił mnie ten filmik

MALAWI - Cheilochromis euchilus WF - YouTube

niewidziałem nigdy by dorosłe ryby akceptowały swój narybek w takim stopniu.
  • Dziękuję 4
Opublikowano

No może nie u całej ;) U mnie Protomelasy wciągnęły młode aż zafurczało ;) a były wtedy tyko w 7 sztuk. Samice opiekują się narybkiem raczej krócej niż dłużej a że zazwyczaj mamy więcej gatunków to młode nie maja szans przeżycia tutaj jeśli wyrosły takie w baniaku to dla mnie też imponujące. Chyba że wyrosły gdzie indziej a tutaj je tylko wpuszczono to łagodna Mbuna nie widząc w nich jedzenia toleruje po porostu ich obecność jednak wygląda mi na to że one wychowały się w tym baniaku.

Opublikowano

Oczywiście że miałem na myśli opiekę w ramach akwa jednogatunkowych (co obce to do jedzenia ;)). Sam niestety nie maiłem okazji poobserwować tego zjawiska ale z opisów zachowań wśród non-mbuny, oraz wielu filmików i fotek mam zajmujących się młodymi, wysnułem tą śmiałą teorię ;).

-----------------

Zapewne w naturze taka troskliwa opieka jest znacznie częstsza, na kilku filmikach "jeziornych" można zauważyć jak maluchy wracają do pyska w chwili zagrożenia.

U mbuny to raczej rzadkość, choć raz widziałem jak pani Yellowkowa zbierała maluchy podczas odławiania :).

Opublikowano

Myślę że tak jak piszesz w jednogatunkowych byłaby większa szansa poobserwować to zjawisko ale już choćby przykład moich ryb wskazuje ze nie zawsze tak jest. Szczerze mówiąc jak do tej pory to zbieranie do pyska w akwarium ogólnym widziałem tylko u Nimbochromis livingstoni i jest to bardzo ciekawe zjawisko. Samica Protomelas broniła miejsca w którym wypuszczała młode jak dzika ale bardzo krótko. Podobnie robiły Aulonocara które w kotnikach też zbierały maluchy do pyska, podobnie strigatusy jednak w ogólnych nawet nie próbowały. Copadichromis, frejka czy Otopharynx nie przejmowały się młodymi. Jednak jak wiecie nie jestem zwolennikiem jednogatunkowych baniek ... tzn powiem inaczej gdybym miał 10 zbiorników z 1 byłby na pewno jednogatunkowy ale jeszcze nie dobiłem do takiego wyniku ;). Zawsze mało mi wody i ryb.

Opublikowano

Z niby-mbuny A. caliptera nosiła się z młodymi ok tygodnia.W sensie zbierała je z powrotem do pyska.Ryba była akurat w kotniku, nie zauważyłem nigdy samicy,która próbowała robić to w ogólnym.