Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to wykluczając poszczególne gatunki można by było połączyć te trzy:

Cynotilapia Afra Cobue

Pseudotropheus saulosi

Iodotropheus sprengerae - rdzawy

Chociaż ja tego ostatniego rdzawego zamienił bym na coś, dla kontrastu np. Maingano/Socolofi/Pseudotropheus elongatus Chewere z naciskiem na Chewere.

Co sądzicie w takim wypadku z taką obsadą ?

Opublikowano

Ha też prawda i muszę się zgodzić. Powiem ci tak niekonieczni między nami ze na prawdę chciałbym trzy gatunki. Nie ma na to jakiegoś rozwiązania? Mówicie ze maingano z afra cobue mogą być. To co kiedy dorzucam jeszcze yellow albo saulosi wszystkie z proporcjach 1 do 3/4 więc jest optymalnie

Opublikowano

Dwa gatunki, w tym jeden "łagodny".

Ryby nie przekraczające 10cm.

Układ max 1+4

Nic więcej nie zmieścisz.

Jak ochłoniesz trochę z "malawistyką" to sam zauważysz, że nie piszemy jakiś bzdur o 10 rybach w 200l.

Opublikowano

Ja Was doskonale rozumiem i jak najbardziej się zgadzam. Po prostu myślałem, że istnieje jakaś alternatywa :) Tak jak kolega pisze, że dwa gatunki w tym jeden "łagodny", a gdyby ten trzeci gatunek był totalnie "najłagodniejszy" albo same samice ? Po prostu ten temat mnie trapi.

A odnośnie dwóch gatunków to Chewere albo Afra Cobue ładnie z Yellowami wyglądają ewentualnie Saulosi. Też by było dobrze :)

Opublikowano

Nawet najlagodniejsze potrzebuja mieć swój rewir. Więc nie ma jak zrobić 3 rewirów w 200 przy założeniu 1cm ryby na 1l wody. Ktoś oberwie. A Saulosi wcale łagodne nie są, możesz trafić na szatana.. Tu poziom określany jest do tego biotopu, a w nim neonkow nie ma wiec i skala jest inna. To tylko próba zobrazowania, odradzam więcej jak dwa.