Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jestem grafikiem maretingowcem i wiem jak działa klient pyta sie jaka obsada a i tak zrobi po swojemu wiec lepiej mu doradzic 3 gatunki

Jeżeli poczytasz forum to się zdziwisz i rzadko kto dokłada coś od siebie,

sam pytałem na forum o obsade dostałem cenne wskazówki poszedłem za nimi ale dodałem coś od siebie chociaż wiem że źle zrobiłem pewnie za 6 miesiecy czeka mnie olbrzymia redukcja nawet 2 gatunków (saulosi na pewno zostaną)

Widzisz sam ze swojego doświadczenia że źle zrobiłeś a innym polecasz dokładnie to samo.

zreszta to bezsensowne spory

to nie bezsensowne spory to zaproponowanie komuś czegoś aby ta druga osoba była zadowolona i nie zrezygnował szybko. Proszę na przyszłość za nim coś polecisz to dobrze byłoby przemyśleć co się poleca.

Opublikowano

no dobra jestem jasnowidzem i widzę jasno jak bedzie, gość sie pyta co wrzucić i widze dalej idzie do sklepu i wynosi w workach piec sześc gatunków (bo tutaj dokładnie nie dowidzę) i gwarantuję że tak bedzie w 80% (granica błędu)

Jasne że promujecie zdrowe podejscie do malawistyki ale przecietny akwarystya nie chce zdrowej malawistyki tylko kolorowo a 200 litrów uważa za zaj...cie duże akwarium w które wrzuci co najmniej 6 gatunków

to takie marketingowe podejscie jakbym miał promować malawi nastepny reklamowy spot pko z szymonem majewskim bedzie że dzieki IKO mozna kupis nie 2 ale 6 gatunków malawi

nie ma co dywagować ja mam racje (oczywoście pod względemtylko dobra ryb) i wy macie racje każdy by chciał najlepiej dla ryb ale nie każdy pomimo szczerych chęci da radę sie powstrzymać przed wrzucieniem do ogromnego zbiornika 200 l 2 gatunków weic przyłączę sie do polecanych gatunków i powiem

tylko saulosi +rdzawe i bedzie naprawde super sam się przekonasz

a za natury to ja taki niepokorny nawet z ZSMP mnie wyrzucili tak dla przypomnienia to był (Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej)

Opublikowano
Acei za duże,Red finy też za duże, Red-redy urosną za duże. Z krewetkami zupełnie ci się nie uda tego pogodzić. Pozostawiłbym wielogatunkowo Yellowa i Saulosi w minimalnych haremach. To tyle, jeśli chodzi o układ z dorosłymi rybami.

Korzystając z okazji uprzejmie poproszę o szczegóły ilościowe owych minimalnych haremów saulosi + yellow w zbiorniku 200l. 1+4 i 1+4? Czy można minimalnie więcej coś?

Pytam, ponieważ rozważam dwie wersje obsady w 200l:

a) jednogatunkowe, P. saulosi: 2(3)+7,

B) dwugatunkowe, koniecznie saulosi i yellowy (ma być 'nudnie żółto').

Opublikowano
no dobra jestem jasnowidzem i widzę jasno jak bedzie, gość sie pyta co wrzucić i widze dalej idzie do sklepu i wynosi w workach piec sześc gatunków (bo tutaj dokładnie nie dowidzę) i gwarantuję że tak bedzie w 80% (granica błędu)
Takie drobne ale ;) my tu nie sprzedajemy ryb ani nie polecamy biegania do sklepów i brania co popadnie, tylko racjonalne zakupy w odpowiednich "firmach". Sklepom i sklepikom oraz pracującym w nich "fachowcom" mówimy stanowcze nie :twisted:

Co zrobi pytający o radę to jego sprawa ale idąc twoim tokiem rozumowania, jak usłyszy 3 gatunki w 200l to pójdzie i kupi 9 :mrgreen:

Opublikowano
Pytam, ponieważ rozważam dwie wersje obsady w 200l: a) jednogatunkowe, P. saulosi: 2(3)+7, B) dwugatunkowe, koniecznie saulosi i yellowy (ma być 'nudnie żółto').

Myślę że pierwsza wersja będzie lepsza. Zobaczysz co się będzie działo w zbiorniki i później zdecydujesz czy dołożyć drugi gatunek

Sulosi 3+8/9

• Dziękuję 1
Opublikowano

MarWa kupując je pamiętaj aby przy młodych rybach było to większe stadko trafienie 3+9 to nie taka łatwa sprawa ;) ... musisz kupić znacznie więcej ryb. Chyba że będą to ryby dorosłe czego nie polecam.

-- dołączony post:

nie ma co dywagować ja mam racje (oczywoście pod względemtylko dobra ryb) i wy macie racje każdy by chciał najlepiej dla ryb ale nie każdy pomimo szczerych chęci da radę sie powstrzymać przed wrzucieniem do ogromnego zbiornika 200 l 2 gatunków weic przyłączę sie do polecanych gatunków i powiem

tylko saulosi +rdzawe i bedzie naprawde super sam się przekonasz

a za natury to ja taki niepokorny nawet z ZSMP mnie wyrzucili tak dla przypomnienia to był (Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej)

Przyłączyłeś się i słusznie ... bycie niepokornym ma też swoje granice :D.

Poza tym chyba samo bycie członkiem komunistycznego Hitlerjugend czyli ZSMP świadczy o tym, że i tam lekko błądziłeś ;) ... na szczęście zrozumiałeś no i zrobiłeś coś mądrego to Cię wyrzucili :mrgreen:

Opublikowano

Witam ponownie drogich forumowiczów a więc kupiłem już 5 szt yellow 1+4

natomiast przez moją niewiedzę kobieta w zoologu wcisnęła mi chyba Maylandia lombardoi - PYSZCZAK LOMBARDZKI mam 2szt bardziej ubarwione i 3 szt jasne ona mi powiedziała że te jasne to samice ( natomiast sprawdzając na necie piszę ,że samce są żółte a samice jasno niebieskie z czarnymi paskami ) co mam zrobić - bo one są podobno agresywne..

a chciałem Salulosi

Mam jeszcze pytanie czy jest coś takiego jak Demansoni....

i jeszcze jedno pytanie czy mogę mieć 3 gatunki Yellow Salulosi i Rdzawe

Opublikowano

Demasoni z yellow to jedne z najgorszych możliwych połączeń żywieniowych w mbuniakach.Poza tym duża agresja wewnątrzgatunkowa.Lombardy oddaj jeśli nie będziesz w stanie ich opanować. Chociaż to nie jest aż taka brzydka ryba :] Iodotropheus sprengerae to już lepsze towarzystwo do yellowka. 3 gatunków bym nie dawał bo wtedy docolowo na pewno nie masz szans na wielosamcowość - już w minimalnych haremach będzie bardzo dużo ryb w zbiorniku. No ale każdemu wg. potrzeb.