weeider Opublikowano 29 Września 2013 #1 Opublikowano 29 Września 2013 Witam szanownych forumowiczów ponieważ zaczynam przygodę z malawi mam pytanie odnośnie obsady akwarium mam 200L Czy te ryby mogą być razem : Labidochromis Caeruleus Yellow 6 - 8 szt Pseuotropheus Saulosi 6szt Pseudotropheus Acei 4szt Tropheops Red Fin 3szt Maylandia Estherae Red Red 3szt do tego krewetki
Bourbon Kid Opublikowano 29 Września 2013 #2 Opublikowano 29 Września 2013 No pewno za dużo gatunków do tego akwa. Trzy to raczej max jaki może tam pływać a krewetki to chyba jako żywy pokarm możesz im dać bo długo raczej nie przetrwają.http://forum.klub-malawi.pl/obsady-zbiornikow-2013-t21076p3.html tu możesz sobie znaleźć obsady dobre do Twojego litrażu
nabe Opublikowano 29 Września 2013 #3 Opublikowano 29 Września 2013 Acei za duże,Red finy też za duże, Red-redy urosną za duże. Z krewetkami zupełnie ci się nie uda tego pogodzić. Pozostawiłbym wielogatunkowo Yellowa i Saulosi w minimalnych haremach. To tyle, jeśli chodzi o układ z dorosłymi rybami.
cmyk Opublikowano 2 Października 2013 #4 Opublikowano 2 Października 2013 tylko Yellow i Saulosi=wielkażółć Moze Saulosi+rdzawe+maingano
Slawek-meszek Opublikowano 2 Października 2013 #5 Opublikowano 2 Października 2013 Moze Saulosi+rdzawe+maingano Chyba nie polecasz tych trzech gatunków do akwarium 200l? Bo jeżeli dobrze zrozumiałem to polecasz. To nie dobre połączenia a po za tym za dużo gatunków jak na 100cm.
cmyk Opublikowano 2 Października 2013 #6 Opublikowano 2 Października 2013 to zrobimy kontrolowane przerybienie 7+4+3 mogą zostać same saulosi ale to nudne chyba ze krewetki zostaną
Slawek-meszek Opublikowano 2 Października 2013 #8 Opublikowano 2 Października 2013 Proszę Cię kolego nie siej takich herezji z tym kontrolowanym przerybieniem. Nie miej mi za złe co napisze. Jeszcze nie tak dawno sam pytałeś o obsaę a teraz proponujesz przerybienie. Nie tędy droga. Tutaj nikt nie uznaje kontrolowanego czy też nie kontrolowanego przerybienia. Jak najbardziej do tego akwa nadają sie rdzawe z saulosi lub maingano z yellow. Ewentualnie jakieś inne dwa mniejsze gatunki 1
cmyk Opublikowano 2 Października 2013 #9 Opublikowano 2 Października 2013 jestem grafikiem maretingowcem i wiem jak działa klient pyta sie jaka obsada a i tak zrobi po swojemu wiec lepiej mu doradzic 3 gatunki w miare spokojne niz powiedziec mu wywal wszystko wloz saulosi bedzie fajnie, rzadko który tak postąpi wiec odpowiadam racjonalnie sam pytałem na forum o obsade dostałem cenne wskazówki poszedłem za nimi ale dodałem coś od siebie chociaż wiem że źle zrobiłem pewnie za 6 miesiecy czeka mnie olbrzymia redukcja nawet 2 gatunków (saulosi na pewno zostaną) zreszta to bezsensowne spory
nabe Opublikowano 2 Października 2013 #10 Opublikowano 2 Października 2013 Właściwie to nie jest taki bezsensowny spór tylko podtrzymywanie takiego racjonalnego podejścia do akwarystyki,jakie chcemy tu promować. 1. dobro ryb 2. dobro obserwatora Żeby później nie było płaczu i zgrzytania zębów, żeby nie było postów że się ryby pozabijały albo za pół roku urosły jakieś dziwne małe i krzywe. Jeśli już coś radzić to z sensem i marginesem błędu. Początkującemu na pewno nie polecałbym kombinowania z dużą ilością samców, bo prawd. o tym mówisz pisząc o "przerybianiu". 1
Rekomendowane odpowiedzi