seba001 Opublikowano 21 Września 2013 #1 Opublikowano 21 Września 2013 Witam Tydzień temu wystartowałem swój zbiornik z malawi filtracja fluval fx5. Akwarium 375l narozne. Na starcie dodalem bakterie do filtra oraz co drugi dzien dodaje. Parametry po tygodniu dojrzewania mam nastepujące: Ph: 7.8 No2: 0ppm No3: 0ppm Nh3/Nh4: 0-0.25ppm ( ciezko rozroznic na skali) Moje pytanie jest następujące czy w kolejnym tygodniu mogę wpuścić już pierwsze ryby?
stan Opublikowano 21 Września 2013 #2 Opublikowano 21 Września 2013 Nie !!!!!!!!!!!! Proszę zapoznaj się z cyklem azotowym plus FAQ, a będziesz wiedział wszystko ( no prawie ;-) ) . Link do cyklu azotowego http://forum.klub-malawi.pl/faq.php?faq=c#faq_c3 link do FAQ http://forum.klub-malawi.pl/faq.php
krzysiutoja Opublikowano 21 Września 2013 #3 Opublikowano 21 Września 2013 Witam tak rybki startowe , docelowej obsady nie . Czekaj cierpliwie jeszcze 3 tygodnie , Pozdrawiam
seba001 Opublikowano 21 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 21 Września 2013 Tak czytałem ten temat. Tylko ze własnie za tydzien minie 2tyg od startu tego akwarium. Filtr pracował wcześniej w malawi troche plukalem filtry ale nie jest to start od 0. Dodaje bakterie. Kiedy wpuscic chociaz kilka ryb aby ruszyc z cyklem
CoolPhone Opublikowano 21 Września 2013 #5 Opublikowano 21 Września 2013 Startowe możesz wpuszczać, parametry same dadzą odpowiedź kiedy docelowa obsada może zostać wpuszczona. Cierpliwości.
seba001 Opublikowano 21 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 21 Września 2013 Planuję wpuścić 5szt yellow lub podobnych. Oczywiście małych nie dorosłych
cmyk Opublikowano 22 Września 2013 #9 Opublikowano 22 Września 2013 ja bym zrobił kilka zmian w zbiorniku zanim ryby wpuścisz 1. wymienic gruby zwir na piach 2. zrobic wystrój z jednego rodzaju kamienia np otoczak, serpentynit dobrze jakby otoczaki były w podobnej kolorystyce ale i tak zarośnie wszystko glonem wiec to nie takie istotne 3. Z tyłu umiescic kilka duzych skał 2-3 sztuki 4. usunąc troche kamieni z przodu zbiornika aby ryby mogły pokopać to tło mi sie podoba nie widziałem takich tapet mozna z nim zgrać reszte wystroju np przy ściankach umieścić otoczaki jakby przedłużenie tła natomiast przód zostawic wolny; zrobic takie półkole kończące sie z małymi kamykami.
seba001 Opublikowano 22 Września 2013 Autor #10 Opublikowano 22 Września 2013 Wystrój tego akwarium to kwestia osobista. Wiec pozostaje tak jak mi lezy . Co do piachu to jest to drobny zwirek pomieszany z kawalkami skałek. dla mnie jest ok. Poprzedni właściciel też miał malawi. Wole mieć bakterie mnożące sie w podłożu. Piasek może jest ładny i dobry dla kopiących ryb ale nie przemawia do mnie tworzenie sie stref beztlenowych oraz odchody ryb na wierzchu. W tym podłożu pyśki też pokopią
Rekomendowane odpowiedzi