Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie gratuluj, nie gratuluj. Jest to ryba nie przewidywalna. U mnie dorosły samiec oszalał i stał się bardzo agresywny w ciągu tygodnia wysłał w zaświaty dwie ryby. Swoją samiczkę i potężnego 16cm "frejka".

Proszę poczytaj wątek o Metriaclima msobo Magunga

http://forum.klub-malawi.pl/m-msobo-magunga-opis-spostrzezenia-hodowcy-t20681.html

czy to Msobo czy Melano czy Hongi czy niemalże każdy pyszczak z Malawi-wszystki są(mniej lub bardziej) terytorialne,w oresach godowych(i nie tylko),agresywne,zadziorne,nieprzewidywalne(w końcu to pielęgnice),oraz o każdym z nich warto poczytać(tym bardziej jeśli ma się w planach dany gatunek pielęgnować w swoim baniaku) i chyba żadnego malawisty-dam lewą rękę sobie ciachnąć-nie ominęła śmiertelna potyczka pyszczaków w baniaku!...także gratuluje wyboru gatunku(który w obecnej chwili i chwilkę wcześniej posiadło chyba 50% szanownych klubowiczów:)) i do lektóry-jak bardzo słusznie zauważyłeś Meszku -również namawiam!

na początek:

http://www.klub-malawi.pl/index.php/serwis/artykuy/opisy-gatunkow/350-metriaclima-msobo-magunga-opis-gatunku

Opublikowano

Oczywiście i mnie nie ominęły ostre walki. Obenie jeden z Hongi jest tak pobity, że nie wiem czy go uratuję. Praktycznie nie ma ofpna i pletw. Długo nie odpowiadałem w poście, ponieważ przeglądałem intenet w poszukiwaniu info o Msobo. Przejrzałem mnòstwo filmów i przeczytałem artykuł z

tej strony. Nigdzie nie spotkałem się z opisem aż tak skrajnej agresji, a

le Malawi mam od 3 lat,więc trochę już widziałem. Ostateczna obsada taka jak w pierwszym poście plus Msobo zamówione dzisiaj, chociaź trochę źałuję, że wcześniej zrezugnowałem z Zebry Maison Reef na tzecz Hongi. Ale już nie chcę kombinować.