Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wiem że akwarium narożne i malawi to nie najlepsze połączenie, ale z różnych względów tylko taki baniak może u mnie stanąć.

Pytanie czy da się to zrobić?

Uznaje się że absolutne minimum to standardowe 112l. U pyszczaków najważniejsza jest powierzchnia dna, a mój zbiornik ma niby powierzchnię troszkę większą, ale wysokość słupa wody to tylko 27 cm.

Co sądzicie o tym pomyśle?

post-12672-14695714705127_thumb.jpg

Opublikowano

Czemu takie niskie?

Jeżeli to będzie wysokość akwarium to słabo bo odejmij piach i to że nie zalejesz do pełna...

Jeżeli to tylko "wysokość" wody to brutto pewnie będzie miało z 35cm wysokości co spełnia jakieś tam minimalne wymagania dla małego haremu Saulosi.

Opublikowano

Z powodów wyższych, zbliża się nieuchronnie przesiadka z 270 l. na coś znacznie mniejszego.

Od jakiegoś czasu kiełkuje w mojej głowie pomysł na coś nietypowego.

Narożne paludarium z filtrem hydroponicznym.

Hydroponika funkcjonuje już u mnie od kilku lat, ale nigdy jako samodzielna biologia.

Tutaj chciałbym umieścić ją w "rynience" biegnącej wokół zbiornika, napędzanej jakimś małym filtrem.

Dodatkowo oczywiście filtracja mechaniczna oparta na głowicy 2000l/h.

Niestety, ze względu na wielkość posiadanych szyb, zbiornik który powstał ma zaledwie 27cm słupa wody, po wsypaniu piachu pozostanie 24-25cm czystej wody.

Oczywiście tylko Saulosi, brane są pod uwagę.

Zastanawiam się tylko czy te 20-kilka cm to nie za mało.

post-12672-14695714709019_thumb.jpg

post-12672-14695714710009_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
Ale fajna lokalizacja hydro. Chyba zrobię coś takiego u siebie :-)

Dziękuję za słowa uznania. Lokalizacja hydro jest objęta moim patentem, ale nisko procentowo się podzielę. ;-)

Wejdzie tam około 10l keramzytu, z czego ok. 4l. przewiduję jako złoże dla bakterii. To w zasadzie tyle co niejednym kubełku, więc mam nadzieję że samodzielnie pociągnie biologię w baniaku.

Opublikowano
Dziękuję za słowa uznania. Lokalizacja hydro jest objęta moim patentem, ale nisko procentowo się podzielę. ;-)

Wejdzie tam około 10l keramzytu, z czego ok. 4l. przewiduję jako złoże dla bakterii. To w zasadzie tyle co niejednym kubełku, więc mam nadzieję że samodzielnie pociągnie biologię w baniaku.

Zastanawiają mnie różnice wysokości tego szkła. O co tam chodzi? Jak ta woda się przelewa ?

Opublikowano
Zastanawiają mnie różnice wysokości tego szkła. O co tam chodzi? Jak ta woda się przelewa ?

Już tłumaczę.

Woda zostanie wpompowana małym filtrem w tylni narożnik, opłynie cały zbiornik rynienką i wypłynie też w tym samym rogu (na zdjęciu brakuje kilku drobnych szkiełek, ale ogólny zarys jest).

Jeśli chodzi zaś o różnicę wysokości:

Tylne ściany mają rynienkę wysokości 10 cm, a przednia i dwie boczne 5 cm.

Tył ma być obsadzony roślinami pokroju skrzydłokwiat itp.. Potrzebowałem więc wyższej rynienki aby ustabilizować rośliny, na resztę przewiduję rośliny niskie lub pnące, aby wykorzystywały wodę (a w zasadzie to co w akwa zbędne), a jednocześnie nie utrudniały dostępu do pielęgnacji zbiornika.

Tak to sobie wymyśliłem :D

Mam nadzieję, że te Twoje byłe "podrostki" będą miały tam ciekawy domek.