Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielkie dzięki za parę dni wstawię fotki akwa bo chwilowo nie mam jak przywieźć serpentynitu bo zostałem bez auta, to może będzie coś do zmiany w ułożeniu kamieni pod taka obsadę.

Opublikowano

P acei jest rybką stadną i jeżeli maiłbym się decydować na obsadę z nimi to dałbym haremik 2+7 docelowo. U mnie samczyk jak zaczął wycierać samiczki to wszystkie 9szt nosiły. A on dalej chciał:-). A po za tym będziesz miał trzy gatunki i to dwa mniejsze o wiele mniejsze.

Opublikowano

No tak tylko Acei bądź RED RED miały być dodatkiem zęby wypełnić wolna przestrzeń pozostawiona przez główne 2 gatunki czyli Demasoni i Johannii, i czy nie będzie tego wszystkiego za dużo jak ich tyle będzie.

Opublikowano

29 ryb może być już za dużo ale zawsze chcąc zgodnie z sugestią Sławka rozszeżyc ilość samic acei możesz zredukowac inne ryby np johannii do 2-4. Komponując obsadę w takich baniakach jak Twój celuje finalnie w 24-25 ryb, jednak ze względu na małe rozmiary zarówno johannii jak i demasoni te 27 uznałem za do przełknięcia. Na pewno wieksza ilość samic acei nie zaszkodzi a czy jednak te wskazane przeze mnie ilosci sie sprawdzą czas pokaże bo może być tak, że johannii czy demasoni nie utrzymaja się w takich optymistycznych ilosciach jak zasygnalizowałem. Osobiscie mam inne zdanie na temat maksymalnych ilości samic u acei a więc sam pozostawiłbym te 5 szt. Jednak gdyby np demasoni zostało jednak 10 a nie 12 a johannii np 5 ( 1+4 ) to wtedy sensownym byłoby zostawić aceiki w wiekszym stadzie. Sławka ( i nie tylko ) doświadczenia są oparte na jednej podstawowej przesłance, osoby te traktują acei jako fundament obsady i próbują utrzymać ich stadny charakter a u mnie ryby te są degradowane do roli uzupełniacza obsady i traktowane jak inne stadne Mbuna np ( saulosi czy afry ). Wg mnie po prostu poczekaj. Ilosć ryb winna determinowac to jak do tej sprawy podejdziesz. Przy wielosamcowości johannii będziesz musiał w proponowanej obsadzie na coś się zdecydować.

Opublikowano
Sławka ( i nie tylko ) doświadczenia są oparte na jednej podstawowej przesłance, osoby te traktują acei jako fundament obsady i próbują utrzymać ich stadny charakter

A to ciekawe stwierdzenie, te ryby po prostu mi się podobają ale na pewno nie stanowią fundament mojej obsady.

Co do P acei moje zdanie jest takie i myślę że koledzy którzy trzymali te ryby dłużej potwierdziliby moje spostrzeżenia.

Opublikowano

Rozumiem budowanie obsady jako łączenie gatunków ważniejszych i uzupełniających ... te pierwsze nazywam fundamentem a te drugie dopełnieniem. Wiem, że jesteś jednym z wielu miłośników tego gatunku i dlatego określiłem je w ten sposób. Oczywiscie mogłem napisac ze ci sie po prostu podobają ale wtedy musiałbym napisać, ze mi nie a to nie do końca tak ... nie są to moi faworyci choć z innych wzgledów niż uroda. To takie inne ryby ... kształt przypomina mi ryby z innych jezior stąd moja awersja do gatunku.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę mi się pozmieniało w głowie więc chciałem porady zasięgnąć. Akwarium już zalane i dojrzewa i teraz chciałbym coś pod nie dobrać tak żeby to efektownie wyglądało.

Miało być tak:

Pseudotropheus johanni

Pseudotropheus demasoni

Metriaclima estherae red red

Ale teraz nie jestem przekonany i rozważam kilka wersji i tu pytanie do Was co najbardziej będzie pasowało do mojego zbiornika

Pseudotropheus demasoni

Metriaclima estherae red red

lub

Pseudotropheus sp. acei

Pseudotropheus saulosi lub cos w podobie np Msobo

lub ale to nie wiem czy nie przesadziłem

Metriaclima sp. "Zebra Chilumba" (Maison Reef)

Labeotropheus trewavasae Thumbi West

Pseudotropheus demasoni

Chyba ze jeszcze coś ciekawego mi zaproponujecie chodzi mi o to żeby było w miarę kolorowo i żeby całościowo to pasowało wszystko ryby i zbiornik

Akwarium jest przedstawione w pod tym linkiem http://forum.klub-malawi.pl/450l-150x60x50-t21935.html?p=267150#post267150