Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Bardzo ładne tło się zapowiada. Na prawdę zazdroszczę chęci i zdolności manualnych ;)

Obejdzie się bez wycinania wzmocnień tylko będziesz musiał przeciąć tło na 2 części.

Pzdr.

Dzięki

Co do ciecia mam nadejdzie ze nie będzie konieczne makieta ma 116cm a zbiornik wew 118.5cm

w powstały luz chciałem stawić plastry gąbki by nic nie wpłynęło między szybę a tło .

Będzie dzień przerywki w dalszych pracach , aby prace szły jak powinny wyostrzyłem tak noże

omal palca nie straciłem w połączeniu z zaprawami odczuwam mały dyskomfort w pracach .

Piła do styropianu na bazie prostownika i drutu oporowego miał zbyt małe gabaryty .

W międzyczasie zajmę się dokończeniem pokrywy na akwarium docelowe na to tło .

post-14067-14695714638295_thumb.jpg

post-14067-14695714639128_thumb.jpg

Opublikowano

Proszę czytających o ( KLIKNIĘCIE BUŹKI - TAK ) chciałbym podobne tło u siebie lub wpis w poście z podaniem kwot sugerowanych .

Mogę bez problemu zrobić formy tego co „płodzę” 120/50/50cm i odlewać je z płynnej folii basenowej .

Podzielić makietę na moduły tylna płyta , dno elementy dna i półki (elementy zamknięte puste wew możliwość wycięcia otworu adaptacji jako doniczka) .

Zestaw przygotowany do prostego montażu z kompletem mocowań przykręcanych bez klejenia .

Oczywiście opcja własnych projektów z rys ,zdjęć podglądowych .

Część Wszystkim

Wznowienie dalszych prac jeszcze dziś foto z kolejnego etapu .

Otrzymałem parę wiadomości prywatnie wnioskując koszty tła o wymiarach 120/50/50 gotowego wyrobu tylko poskręcać oscylowałby między 300/350 zł

post-14067-14695714640085_thumb.jpg

Opublikowano

Witajcie

Nie wiele brakło bym się wczoraj pospieszył i zaczął nanosić kolory , nie miałem „weny twórczej”

jaskinia po lewej stała się uciążliwa miała zniknąć i uprościć sprawę .

Jednak doszedłem do wniosku ze robie to tło po to by wyglądało a nie aby było więc przespałem się z pomysłami .

Z tego tez powodu nie było wczoraj obiecanych zdjęć .

Za to są dziś z jaskinią + dodatki do niej .

Mam nadzieje ze Wam również rozwiązanie z nią problemów przypadnie do gustu .

post-14067-14695714640387_thumb.jpg

post-14067-1469571464081_thumb.jpg

post-14067-1469571464158_thumb.jpg

post-14067-14695714642288_thumb.jpg

post-14067-14695714643478_thumb.jpg

post-14067-14695714644532_thumb.jpg

post-14067-14695714645326_thumb.jpg

post-14067-14695714646052_thumb.jpg

post-14067-14695714646736_thumb.jpg

post-14067-14695714647534_thumb.jpg

Opublikowano

Jestem bardzo ciekawy jak to będzie finalnie wyglądało w baniaku z rybami. Waleczny jesteś na pewno ;) a masz i pomysła :P . Tylko ryb sobie nie zrób wg własnego pomysłu a raczej kup w renomowanym sklepie ;) Fajne z pomysłem ... czekam na wodowanie :P

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tylko ryb sobie nie zrób wg własnego pomysłu a raczej kup w renomowanym sklepie

Wielkie dzięki za miły wpis ! .

I tu jestem do przodu córa ma śliczne plastikowe rybcie , chyba jej się wędka zgubi z kompletu ha ha .

Macie jakieś sugestie co do zmian , czy coś jeszcze dorzucić do makiety ? , byle nie przedobrzyć .

Opublikowano

Tak próbnie przy kawce sobie poklikałem (prostacki Paint) ale to tylko prowizorka dla oka .

Może komuś z Was się chce nanieść swoje „zdanie” ?

Odnośnie usytuowania obiektów Macie jakieś sugestie czy coś jeszcze dorzucić do makiety , byle nie przedobrzyć ?

post-14067-14695714648206_thumb.jpg

Opublikowano

Cześć

Witam ponownie wkurzyłem się i wywaliłem wszystko pod śmietnik :-)

A tak na serio to skompletowałem kolejny asortyment już w kierunku nanoszenia kolorów i zabezpieczenia po malowaniu .

Oczywiście pigmenty oraz ich „miksowanie” dodawane do rzadkiej zaprawy na CR dodatkowo malowanie bez ich rozsierdzania po wyschnięciu zabezpieczę szkłem wodnym kilka warstw .

Foto z kompresorowego dobierania kolorów (mało brakło i komputer by odmówił współpracy – przekupiłem go lodami) :D :D :D , dodam tylko ze zaszły kolejne zmiany na makiecie .

Na razie nie zamieszczam kolejnych fotek których i tak jest już chyba za dużo .

Kolejne foto po nadaniu kolorów , malowanie czystymi barwnikami daje super efekt zero połysku .

post-14067-14695714702771_thumb.jpg

post-14067-14695714703524_thumb.jpg

post-14067-14695714703979_thumb.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.