Jump to content

Rozpoczęcie budowy mojego tła

Recommended Posts

Witam

To z wczorajszego wieczoru .

Właśnie posprzątałem po bajzlu jakiego dokonałem w trakcie docinania kolejnych elementów tła na bazie styropianu , pianki .

Na pewno zamieszczę kolejne etapy nawet gdy wyjdzie z tego fiasko ,co raczej odpada po dzisiejszych przymiarkach .

Najpierw zbudowałem podstawę , tylną i boczne ścianki z płyt gipsowych odwzorowujących dokładne wymiary wnętrza zbiornika dociąłem i wstawiłem arkusz styropianu tylną ścianę 120/50cm .

Powstały już pierwsze spore elementy dna na razie w stanie surowym , mam zamiar je łączyć na klej typu „Bolix” mniej toksyczne od poliuretanowych odpowiedników ponadto klej ma konsystencje zaprawy w miejscach łączeń imituje skałę .

Do wykończeń zakupiłem CR65 + całą gamę fug do kafelek od popielatych przez rdzawą a do ciemnego brązu domieszanie rożnych ilości i kolorów do CR daje niesamowite efekty .

Myślę jednak nad awaryjnym wyjście nasączenie całości po wyschnięciu żywicą .

A może ktoś z was stosował środek do zalewania układów elektronicznych specyfik jest stworzony do zabezpieczania elektroniki przed wodą ?

Częściowo opieram się o to foto zapożyczone od wujka Google .

post-14067-1469571460269_thumb.jpg

post-14067-14695714603489_thumb.jpg

Planuje w prawym dolnym rogu wbudowanie rurki wyjścia z kubełka natomiast z lewej górnej

strony powstanie przelew wpasowany jako element tła .

W środkowej części dolnej mam wkomponować dwie dysze do „odmulania dna strumieniem

wody pod dużym ciśnieniem ” będzie z tym przypuszczam sporo zabawy by uzyskać kierunek wody ku górze do przelewu .

Może ktoś opisze jak to się ma w praktyce ?

post-14067-14695714607764_thumb.jpg

post-14067-14695714609795_thumb.jpg

post-14067-14695714610762_thumb.jpg

post-14067-14695714620316_thumb.jpg

Miło widzieć ze Wam się podoba mam kilka fotek które miały posłużyć jako inspiracja

ale oglądać to jedno a wykonać drugie .

Panowie zachęcam do działań w tym kierunku obejrzeć parę fotek na Google i samo idzie wbrew pozorom a pomysłów przybywa z każdą chwilą .

Banalnie proste będzie wkomponowanie przelewu na tylnej ścianie dla osób nie chcących z”dziurawić” dna.

Mam tylko mętlik w głowie odnośnie naniesienia kolorystyki żeby nie przedobrzyć .

Teraz niby jaskinia po lewej mam kilka pomysłów typu stalagmity i stalaktyty , jakieś

otwory w sklepieniu tej jamy he he może delikatne podświetlenie ledani ?

post-14067-14695714635852_thumb.jpg

post-14067-14695714636427_thumb.jpg

post-14067-14695714637786_thumb.jpg