Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .Baniak 200x70x60 . Obsada dimidiochromis strigatus 1 -0,sciaenochromis fryerii 1-0 dimidiochromis compressiceps 1+1 ,Nimbochromis polystigma 1+3,nimbochromis venustus 1+2,Cyrtocara Moorii1+2 ,Otopharynx lithobates 0-3 samice nie wiem szczęście czy pech Fossorochromis rostratus 1+1 .Strigatus leci bez wątpienia nie podoba mi sie ta ryba byla kupiona przez pomyłkę .Wystrój akwa jeden średi głazik okolo 30 kg i piach czyli miejsca troszke jest . Z Malawi dopiero zaczynam wiec proszę mnie nie zlinczować hehe dzięki wam postaram się wszystko ogarnąć tak jak powinno być .

Opublikowano
Witaj Otopharynx lithobates dlaczego Twierdzisz że Masz 3 samice ? .To że się nie wybarwiają nie oznacza że nie są samcami tu bym zaczekał , Pozdrawiam

Samice 100% wszystkie zapylił mi strigatus dzisiaj dobrał się do trzeciej wiem dziwne ale wszystkie inkubuja nagralem film i mogę udowodnić normalnie szok !!

Opublikowano
Strigatus leci bez wątpienia nie podoba mi sie ta ryba byla kupiona przez pomyłkę .

Co do obsady to się jeszcze odezwę ( szukam koncepcji co do twojego baniaka ;) ) ale co do Dimidiochromis strigatus do czasu mojej wizyty w Niemczech też miałem mieszane uczucie ale strigatus, strigatusowi nierówny. Uwierz mi, ze ryby które widziałem były jednymi z najpiękniejszych non - Mbuna, które widziałem. Czy Twój samiec jest pełnowymiarowy ?

Opublikowano

Wybarwia się powoli ma już czerwone pletwy połyskuje na niebiesko prezentuje się już ładnie teraz ma jakieś 12/ 13cm. Skreślam go tylko dlatego ze osobiście bardziej widzi mi sie Dimidiochromis compressiceps

Opublikowano

Sytuacja może być dwojaka. Samiec może pozostać dość fajny ale jednak nie dorastający compressicepsowi do płetwy odbytowej ;). W sytuacji odwrotnej samiec może zgiąć kolana. Widziałem w hodowli Cichlidenstadl takie 3 egzemplarze że siłą woli zmusiłem się aby ich nie kupić bo rozwaliłyby mi całą koncepcje w baniaku. Te czernie czerwienie turkusy ... fotki tego nie oddadzą ale jak kolega powyrzuca mi te śmieci z szyby to spróbuje ci pokazać to piękno. Może warto poczekać na to co z tej ryby wyrośnie.

-- dołączony post:

Po pierwsze wg mojej opinii masz za dużo gatunków, po drugie obsadzie brak trochę spójności. Dobór części drapieżników jest w sumie OK ( średnia półka ) tyle ze ich wg mnie zbyt dużo. Natomiast zupełnie nie pasują mi w tym zestawieniu Othoparynxy, Fryeri, Fosso i Cyrtocara. Koncepcja tego zbiornika powinna albo się skupić na samych zębaczach ze średniej półki albo dac akwarium z rybami non - Mbuna gdzie drapiezniki maja wyważoną rolę.

Gdybyś sie skupił na samych zębaczach to uważam, że powinienes się wyzbyć wagi ciężkiej czyli Fosso i papierowej czyli Fryerii oraz nie drapiezników czyli Othoparynxa i Cyrtocara. W takim układzie pozostały by:

Dimidiochromis compressiceps i strigatus oraz Nimbochromis polystigma i venustus w ilościach które już posiadasz.

Alternatywna obsada to klucz jaki sam zastosuje finalnie u siebie:

duży drapieżnik, mały drapieznik pozostała non - Mbuna

U ciebie w takim układzie dałbym:

Fossorochromis, Dimidiochromis strigatus ( wydaje sie że masz tego ładnego ;) ) lub compressiceps, Cyrtocara ( do uzupełniejnia ( przynajmniej 5-6 szt ) i Othoparynx ( uzupełniony o dorosłego samca ).

lub

Dimidiochromis strigatus lub compressiceps, Scieanochromis fryerii ( uzupełniony o samice ), Cyrtocara ( do uzupełniejnia przynajmniej 5-6 szt ) i Othoparynx ( uzupełniony o dorosłego samca ).

Opublikowano

Zamiast Scieanochromis fryerii może zostać Nimbochromis polystigma 1+3 lub 1+2 ta ryba bardzo mi sie podoba samice są przepiękne .Chodzi mi o ostatnią twoja wersje mój nimbo jest w miare spokojny jedyne co gania po baniaku to samice inne ryby go nie interesują

Opublikowano

Polistigma nie nalezy już do kategorii mały drapieznik więc moim zdaniem jest to obarczone ryzykiem na linii duży drapieznik - duży drapieżnik, stawiam na to, ze strigatus zostanie z czasem zdominowany. Jednak swoje doświadczenia względem Nimbo opieram na livingstonii i venustusach. Dla mnie krępy nimbo w kazdej chwili moze pokazac rogi i traktować strigatusa jako rywala w walce o władzę ... frejka nawet do takiej walki nie będzie aspirować. Musisz więc albo podjąć ryzyko ( 2 duze drapieżniki ) albo postawić na polistigme jako dużego drapieżnika albo na strigatusa jako tego dużego. Moim zdaniem fajnie by było zostawić jako dużego właśnie strigatusa ale to twój baniak i Twoje klocki ;).