Skocz do zawartości

Nazewnictowo - korekta

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i Panie Panowie metriaclima membe deep przechodzi do historii. Teraz jest 

METRIACLIMA KONINGSI :)

FB_IMG_1515579100536.jpg

Edytowane przez stan
  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, MatiK napisał:

Na onzemalwicichliden jest taki dopisek

Heh, a wchodzisz w tą nazwę i już bez tego membe point ;-) 

Tak czy owak nazwę biorę ze strony Ad Koningsa ;-)

Opublikowano (edytowane)

Według Habitat 4 i 5 Buccochromis atritaeniatus jest opisany jako nie duży Buccochromis nototaenia ( nototaenia nie jest mała). Natomiast w habitacie 3 jest ten gatunek wyszczególniony jak atritaeniatus i pokazany na zdjeciu (identyczny jak mój i kompletnie nie podobny do nototaeni). Od początku ta ryba nie przypominała mi nototaeni. Raz kształt dwa kolory trzy samice nie mają co ma miejsce w przypadku nototaeni  żółtych płetw. No ale skoro w habitacie ryba wygląda identycznie jak moja to może cos w tym jest ale nie dawało to mi i Zbyszkowi spokoju. Po jego wizycie u mnie w domu , kiedy to bezsprzecznie stwierdził że mój Buccochromis jest bardzo podobny do heterotaeni. No i zaczęła się ,,doktoryzacja". No i rzeczywiście po dogłębnej analizie dziesiątek zdjęć tak atritaeniatusa, heterotaeni i nototaeni można stwierdzić na logikę że atritaeniatus jest heterotaenią (może jakaś jego mniejszą odmianą) , a na pewno nie nototaenią. W ostatnim czasie złapałem fajny kontakt z Niemcami (oni czerpią wiedzę z ichniejszego Ada :-) ) i pisałem z nimi właśnie o moich i Zbyszka spostrzeżeniach i oni ( a raczej ten ich naukowiec ) to potwierdzili. Tak samo jako ciekawostkę powiem Ci, że wedlug Niemców Tyrannochromis maculiceps i macrostoma to dwa różne gatunki , a nie tak jak pisał Ad ten sam. Nawet te ryby ( maculiceps i macrostoma) nie chcą razem podchodzić do tarła.

Wychodzi na to (zresztą nie od dzisiaj), że mamy dwie różne szkoły nazewnictwa, niemiecką i amerykańską :-). No jeszcze mieszanka obu francuska. 

Edytowane przez stan
  • Lubię to 3
Opublikowano

Bardzo ciekawe informacje. Dzięki stan :)

Widać, że jezioro Malawi kryje jeszcze przed nami tajemnice.. no i to jest fajne :)

Co do Twojej stan ryby, to nie wygląda raczej, żeby była mniejsza odmiana heterotaeni czy nototaeni.  Ten bucek jest po prostu DUŻY.  Tak szukałem jakiegoś Buccochromisa to mojego baniaka i chyba jedyny, który by teoretycznie pasował to Buccochromis spectabilis, gdyż dorasta do 24 cm (samiec).