Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam. Mam akwarium 100x50x50 i do tego dwa takie naświetlacze led 10W. Niby do takiego akwa powinny wystarczyć, ale według mnie jest ciemno.

Tymczasowo zamontowany jest sam kompakt 23W i jak na moje oko świecił on ze 3 razy mocniejszym światłem. Bez problemu naświetla do dna z czym bardzo słabo radzą sobie te dwa naświetlacze.

Naświetlacze mają taką przypadłość, że w momencie włączania rozbłyskują naprawdę mocnym, jasnym światłem i momentalnie się mocno ściemniają (słychać przy tym jakiś taki dźwięk w stylu piknięcia, które się wycisza). Orientuje się ktoś czy to tak powinno być, czy może jest coś z nimi nie tak? Może uszkodzone albo coś z podłączeniem?

Opublikowano

Nie jestem elektrykiem i takim tam ale w baniaku 50cm wys. naświetlacz 10W walił takim światłem że mi wsie ryby spie... po kamieniach. Musisz mieć coś nie tak kolego ponieważ światło ledowe jest ,,równe " znaczy nie ma tak, że zapal się na jasno i nagle robi się ciemniejsze itp. no i nie pstryk, pyka itp.

Opublikowano

Witam, wtrącę swoje trzy grosze do tematu. Ja w swoim Baniaku 170x70x55, mam zamontowane 2 naświetlacze 10W barwy zimnej. Generalnie przy tej wielkości zbiornika jest ok, według mnie, jeżeli jednak ktoś lubi bardziej rozświetlony zbiornik, to można pomyśleć o dołożeniu 3. Zakładając zbiornik nie wiedziałem na jakie oświetlenie się zdecydować, obawiałem się że te 2 naświetlacze nie dadzą rady oświetlić zbiornika w zadowalający sposób. Zamontowałem więc dodatkowo w pokrywie jeszcze dwie belki z świetlówkami, teraz okazuje się niepotrzebnie. Generalnie tak jak pisał Stan, świetlówka w dużej mierze psuje efekt jaki został uzyskany naświetlaczami, znikają te wszystkie tak lubiane bliki i cienie. W naturze nasze ryby żyją w wodzie od płytkiej do baaardzo głębokiej, tak więc chyba intensywność oświetlenia to tylko kwestia naszych gustów i guścików, bo rybom to raczej jest obojętne czy zastosujemy mniej czy trochę więcej światła.

Opublikowano

ile szkieł tyle wizji.

Mam zamontowane 2x10 w i 1x 20 naświetlacze i źle nie jest,

ale szału w ogóle niema wg mnie. Mam tez 2x80 t5 i to światło mi bardziej odpowiada.

260x60x60 akwarium

Opublikowano

Sprawa się wyjaśniła z tymi moimi naświetlaczami. Osoba, która się lepiej zna na tych sprawach niż ja rozgryzła problem.

Otóż naświetlacze, które posiadam, czyli TE (dla potomnych - napisane jest na nich super led poland 10W, cena ok 30zł) posiadają STABILIZATOR, który jest wymagany, aby móc podłączyć je do ściemniacza.

Stabilizator ten jest źródłem problemów o których pisałem (słabe świecenie). Gdy się go usunie naświetlacze świecą "pełną parą". Świecą znacznie mocniej i są jak najbardziej ok.

Naświetlacze mam podłączone bez użycia ściemniaczy. Być może podłączenie ich do ściemniacza wystarczy, aby zaczęły działać dobrze i nie trzeba będzie usuwać stabilizatora. Jednak tego nie wiem, nie sprawdzałem.

Opublikowano

stan76 zazwyczaj tak to wygląda, podłączasz i masz. Zwykle sprzedawane są naświetlacze bez tych stabilizatorów. Jednak u mnie były problemy i trudno było znaleźć rozwiązanie na necie.

Załączam zdjęcie z wyglądem tego stabilizatora, który był problemem (to w zielonym kółku).

post-14132-14695714732342_thumb.png