Skocz do zawartości

Pomoc w przeprowadzce do 450l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

nadszedł czas na przeprowadzkę z 240 na 450 baniak (150X50X60). Stąd też proszę o merytoryczne wsparcie w tej zakrojonej na szeroką skalę operacji.

Po pierwsze,

zamierzam przenieść obecną obsadę: cynotilapia afra (5 samic, 2 samce) labidochromis caeruleus (5 samców(!), 1 samica, jeden młody nieokreślonej płci), iodotropheus sprengerae (5 sztuk, w tym przynajmniej jedna samica i samiec) i czy coś tu skorygować w ilości, bowiem chciałbym (o ile mogę) dorzucić jakiś żywotny temperamentny gatunek, (red-red?)

Po drugie,

filtracja obecnie wygląda następująco:

kubełki zasypane ceramiką eheim 2213 i 2228 oraz wewnętrzny aquel fan 3. Filtr denitryfikacyjny podłączony do 2228. Łącznie przepływu jest blisko 2300 litrów na godzinę i bardzo ładnie to chodzi, no ale nowy baniak dwa razy większy więc mój pomysł zostawić 2228 i aquela a dokupić:

HYDOR pompa głowica SELTZ L40 2800l/h 55W REWEL! (3487558970) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/34/87/55/89/3487558970@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@34/87/55/89@@AMEPARAM@@3487558970

założyć gąbkę na wlot. Ciekawa ta głowica, bo można trzymać ją poza akwarium i przepływ słuszny. Łącznie będzie 4550 l/h więc powinno się sprawdzić. Czy ktoś z Was użytkuje taką głowicę? Jakieś alternatywne propozycje?

Po trzecie,

czy 2213 mógłbym przeznaczyć na zasypanie grysem koralowym dla podniesienia Ph, gdyż obecnie mam 7,5 i wartość ta jest za mała?

Po czwarte,

w budowie mam pokrywę z aluminium, w którą zamierzam wmontować lampę hqi o mocy 70 W (mogę po wymianie elektroniki mieć 150 W) Lampa świeci punktowo zatem pewnie trzeba będzie dorzucić coś po bokach. Mam możliwość dołożenia T5 2X39W.

Na razie to tyle, z góry dziękuję

Arkady

Opublikowano

Po pierwsze,

Nie ma problemu abyś ją przeniósł jednak powinienes przy okazji dokonac korekt i tak proponuję:

- cynotilapia afra (5 samic, 2 samce) zostaw bez zmian;

-labidochromis caeruleus (5 samców(!), 1 samica, jeden młody nieokreślonej płci) - zlikwiduj ze 2 samce i dodaj 4-5 samic albo z 8 młodych nie określonej płci ;)

-iodotropheus sprengerae (5 sztuk, w tym przynajmniej jedna samica i samiec) - tu na razie zostaw bo układ 1 samiec na 4 samice to ideał a moze jeszcze tak być, jeśli nie będzie to dodaj tak aby było 2 na 5 czy nawet 3 na 5

- red redy możesz dodac bez obawy bo to ryba oderwana od substratu a i baniak dla niej dobry. Kup z 8 młodych bo musisz zobaczyć co sie wyklaruje w pozostałych stadach i jakaś szansa na dwusamcowość powinna być.

Po drugie:

2228 działa jako denitryfikator ? Czy w jakiś sposób napędza denitryfikator obok podstawowej funkcji

Po trzecie:

Napisze ci jak mnie oświecisz w tym po drugie ;)

Po czwarte:

Jak nie masz roślin to sam musisz zdecydowac czy ci wystarczy te hqi ja bym dołożył tą T5 ale musu nie masz bo decydują względy wizualne

Opublikowano

2228 napędza denitryfikator, zasypany jest ceramiką po brzegi więc działa w podwójnej roli. Zamierzam użyć go z tą różnicą, że pewnie pozbędę się całego wkładu, przez co zwiększy się przepływ wody, gdyż denitryfikator zbija mi NO3 do poziomu 5-10 jednostek. Będę musiał tylko zwiększyć długość węża, aby przy zwiększonej obsadzie ryb NO3 utrzymało się na podobnym poziomie.

O naświetlaczach Led pierwszy raz słyszę, proszę więcej szczegółów jaka barwa, jaka moc, skolko stoit eta.

Opublikowano

Nie lepiej ci rozwiązać to w ten sposób że 2228 zrobisz czystym biologiem nie obciążając go denitryfikatorem ( o ile go obciąża bo nadal nie widzę tego jak to rozwiązałeś ;) ) a denitryfikacje dołączysz do 2213 i zostawiając wewnętrzny. Wtedy już na milion % starczy ci i biologii i mechaniki. Nie wiem jak rozwiązałeś denitryfikacje ... fotka mile widziana ;). Biolog i denitryfikacja mają rozbieżne wymogi, denitryfikator potrzebuje mega słabego przepływu więc sadze ze to jakieś rozgałęzienie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Denitryfikator podłączony jest do 2228 w ten sposób, że do węża wylotowego wstawiony jest trójnik, od którego "idzie" 20 metrów węża ogrodowego 3/4 cala zwiniętego pod szafką od akwarium w poziomie. Na jego końcu jest zawór od pralki podłączony do czasowego wyłącznika, który steruje czasem wypuszczania wody do akwarium (8 razy na dobę po 2 minuty). Jak go zakładałem podpiąłem go pierwotnie do 2213, który okazał się za słaby, aby przepchać wodę przez taką ilość węża. Zatem podłączenie do 2213 odpada. W sumie wyrzucenie z 2228 biologii jest uzasadnione, gdyż całą robotę usuwania NO3 robi denitryfikator. Jeśli po usunięciu biologii będzie "przepychał" więcej wody w denitryfikatorze, wówczas ograniczę go czasem otwarcia aby zawsze na wylocie woda miała NO3=0, a w samym akwarium 5-10 jednostek. Z 2213 też jestem gotowy pozbyć się biologii i zasypać gryzem koralowym lub czymś innym dla podniesienia ph. Po tym jak zaczął u mnie działać denitryfikator zrozumiałem jak niesamowicie mało skuteczne są wkłady biologiczne (ja mam sera siporax i jakieś kulki).

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem co ma deni do klasyczego biologa? Oba filtry pełnią inną rolę, biolog produkuje NO3 usuwając amoniak i aztyny a deni kończy dzieło pozbywjąc się azotanòw. Usuwając wkłady bio prosisz się o kłopoty.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Proces nietryfikacji powstaje także poza wkładem np na powierzchni gąbek, które mam w ilości 3 sztuk 2 na każdym kubełku i jedna na mechaniku. Zastanawiam się jednak, czy faktycznie nie zaburzę równowagi tych dwóch procesów całkowicie usuwając wkłady.

Opublikowano

Oczywiście że, gąbka jest dobrym wkładem bio ale ma jedną wadę, szybko się zapycha i trzeba ją czyścić, usuwając tym samym sporą część bakterii nitryfikacyjnych. Planujesz zwiększyć obsadę czyli, będziesz miał więcej produktów przemiany materii do obróbki a tym samym potrzeba będzie więcej bakterii.

• Dziękuję 1