Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie będę zakładał nowego tematu.

Założyłem nowy.Prosimy zadawać pytania w odpowiednich działach -nabe

Mam pytanie. Dwa yellowy kołyszą się na boki, a jeden pływa od dwóch dni pod prąd od filtra i też się kołysze. Czemu tak dziwnie się zachowują, bo reszta normalnie? Czy jest to jakaś choroba, czy z pokarmem coś nie tak? Karmię je malawi w płatkach oraz specjalną dietą warzywną w granulkach dla malawi, bo tak mi doradzono w sklepie akwarystycznym.

Opublikowano

Bosz, co to za sklep do którego chodzisz, specjalizują się chyba w chomikach. Sam pracuję w takim sklepie, ale sprzedać taki miszmasz to lekka przesada. Zaprzestań karmienia, zrób podmianę wody i obserwuj, a w międzyczasie zrób test na Nh4, No2 i No3. Skąd jesteś?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Jestem z okolic Sokołowa Podlaskiego. A czemu kolego mówisz, że misz masz? Niby już się wyjaśniło, że są dwa gatunki. A te testy to kupić papierki czy w inny sposób? Woda jest dość świeża, bo ryby mam dwa tygodnie. Niestety u mnie w okolicy nie ma dobrego sklepu akwarystycznego. Są trzy, ale to raczej amatorszczyzna :D

Trochę słaba jakość, bo nagrywane telefonem. Wrzuciłem krótki filmik na youtube z zachowanie dwóch pyszczaków. Oto link :

Dziwne zachowanie pyszczaków yellow - YouTube

Opublikowano

Stawiam na początek bloata, jest w sklepach bactotabs sery? Jest to w formie tabletek do jedzenia, jeśli jest to kup, ew. zamów przez neta. Niejedzące ryby zapewne padną.

Opublikowano
Stawiam na początek bloata, jest w sklepach bactotabs sery? Jest to w formie tabletek do jedzenia, jeśli jest to kup, ew. zamów przez neta. Niejedzące ryby zapewne padną.

Właśnie też czytałem o tej chorobie i podobno można podać metronidazol w tabletkach? Jedna ta co stoi w roślinie to je a ta druga co pływa pod prąd to nie bardzo, choć coś tam widziałem, że złapała. W takim razie muszę się przejechać do sklepu i spytać o bactotabs. A czy boat jest trudne do wyleczenia? Po nich nie widać żadnej choroby, tj. rozdętych brzuchów, odstających łusek i płetwy mają czyste. Może są przekarmione, bo uważałem, że jak są młode to trzeba dać 3 razy dziennie.

-- dołączony post:

Ryby karmię Tropical Malawi oraz Sera Granugreen. Będę je cały czas obserwował i zobaczymy jak będzie dalej ;p

Opublikowano

Kolego koniecznie kup testy kropelkowe i zmierz parametry, podejrzewam że tu tkwi problem. Zajrzyj do faq, zwłaszcza poczytaj o cyklu azotowym.