Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To moja pierwsza aktywność na forum (do tej pory tylko czytałem), więc zacznę od przywitania wszystkich serdecznie, mam na imię Michał, przygodę z akwarystyką zacząłem jakieś dwa lata temu. W tej chwili mam dwa małe zbiorniczki w domu: 30l krewetkarium z red cherry oraz z bojownikiem i drugie 60l (60x30x30) w którym jest para pielęgniczek ramireza oraz jakies drobiazgi :)

Jak zapewne kazdego akwarystę od jakiegioś czasu prześladuje mnie chęć postawienia czegoś większego, po przekonaniu żony, wybór padł na stworzenie biotopu malawi w zbiorniku 300l 120x50x50 (to max co udało się wynegocjować).

Po przeczytaniu kilkunastu wątków z różnych źródeł nt. pękających zbiorników czy też ich wzmocnień, mam już spory mętlik w głowie i nie wiem na jaką firmę się zdecydować.

Bardzo Was proszę o poradę co wybrać żeby spać spokojnie ? Aquaboro ? Diversa ? czy jeszcze coś innego ? a może ma ktoś sprawdzoną firmę w Warszawie lub okolicach ?

I jeszcze pytanie - czy jest sens do tak dużego zbiornika kupować pokrywę z ABS ? czy lepiej od razu zainwestować w ALU ? chodzi głównie o to czy tak duży plastik z czasem się nie powygina ?

Za wszelkie sugestie będę zobowiązany.

Opublikowano

Miło powitać Kolegę, który podjął jedyną słuszną decyzję jeśli chodzi o biotop ;-)

A tak na poważnie, gdy będziesz kupował akwarium zwróć uwagę na długość wzmocnień wzdłużnych. Kwestia wyboru konkretnego producenta to moim zdaniem rzecz wtórna.

Ja w swojej 300-tce zażyczyłem sobie wklejenie dodatkowego wzmocnienia poprzecznego. Pewnie wiele osób napisze, że przy takim litrażu było to zbędne, ale w aspekcie psychologicznym śpię spokojniej ;-)

Wybór pokrywy to w zasadzie kwestia zasobności portfela. Pokrywy aluminiowe to wiadomo wyższa półka i są zdecydowanie bardziej funkcjonalne (z reguły są uchylne przez co wygodniejsze w eksploatacji). Ale standardowe pokrywy ABS spokojnie wytrzymają więc nie martw się, że coś Ci się powygina. Ja dotychczas w swoich zbiornikach korzystałem z takich właśnie pokryw i nie zaobserwowałem, żeby coś niepokojącego się z nimi działo).

Zawsze można się jeszcze zastanowić nad opcją bez pokrywy (np. z lampą HQI).

To tak pokrótce. A tak w ogóle to zachęcamy do wypowiadania się w działach tematycznych :-)

Opublikowano

Witaj ! ;) Jeśli chodzi o same akwa to ja mam wormaka mam 102 i 74 l już od długiego czasu i nie narzekam. Nic się z nimi nie dzieje a broń Boże nie pękają ( może o samoróbkach czytałeś ) .Jeśli chodzi o to na czym będzie stać to patrz na półki dedykowane pod dany litraż w necie jest tego multum, tak samo jak i osprzętu.Też jestem na etapie stawiania zbiornika 300l. Mam szafkę od 240 , ale za pomocą Sir_Yaro będę miał ją tak przerobioną że postawie na tym 300l. Na forum jest program do pokrywy , w którym podajesz wymiary akwa i Ci wyskakuje potrzebne elementy. Jeśli lubisz majsterkować to polecam ;)

[102] Malawi

Opublikowano

No jeżeli chodzi o baniaki Wromaka to takie małe jak u ciebie Guban88ok3m to nie pękają, ale poczytaj o baniakach 240l i 300l to się mocno zdziwisz ile już pękło. Powodem ich były właśnie źle wklejone wzmocnienia wzdłużne, a dokładnie są te wzmocnienia najzwyczajniej za krótkie.

Do kolegi miachl0902 - kupując baniak zwróć uwagę jakiej są długości wzmocnienia wzdłużne. Powinny być zamontowane jakieś około 5cm od ściany bocznej, a nie tak jak u Wromaka kilkanaście centymetrów.

Opublikowano

Dziękuję koledzy za rady, poczytałem jeszcze trochę i natrafiłem na allegro na aukcje Przemka Wieczorka :D już napisałem do niego prośbę o wycenę. Powiem Wam szczerze, że zapewne z transportem zapłacę trochę więcej, ale będę spać spokojnie.

Zrodziło mi się jeszcze jedno pytanie - czy jest sens robić przednią szybę z OptiWhite ? czy raczej przy tego typu zbiorniku nie będzie większego efektu ?

Szafkę wybrałem od tej firmy, wydaje się w miarę wytrzymała i estetyczna:

SZAFKA AKWARIOWA / POD AKWARIUM PROSTA 120x50x70 (3461297399) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img19.allegroimg.pl/photos/400x300/34/61/29/73/3461297399@@AMEPARAM@@19@@AMEPARAM@@34/61/29/73@@AMEPARAM@@3461297399

czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z tą firmą ?

Opublikowano
No jeżeli chodzi o baniaki Wromaka to takie małe jak u ciebie Guban88ok3m to nie pękają, ale poczytaj o baniakach 240l i 300l to się mocno zdziwisz ile już pękło. Powodem ich były właśnie źle wklejone wzmocnienia wzdłużne, a dokładnie są te wzmocnienia najzwyczajniej za krótkie.

Do kolegi miachl0902 - kupując baniak zwróć uwagę jakiej są długości wzmocnienia wzdłużne. Powinny być zamontowane jakieś około 5cm od ściany bocznej, a nie tak jak u Wromaka kilkanaście centymetrów.

tego typu ?

AKWARIUM PROSTE 300L _ 120x50x50 _ 8mm _ WROCŁAW (3488152292) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img20.allegroimg.pl/photos/400x300/34/88/15/22/3488152292@@AMEPARAM@@20@@AMEPARAM@@34/88/15/22@@AMEPARAM@@3488152292

[102] Malawi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podpytałem AI Gemini o konstrukcję sumpa z zasysem wody z dna zbiornika. Uzyskany opis w zasadzie pokrywa się z tym, co napisał Bartek (zasada "komina w kominie"). Problem w tym, że pozostawienie szczeliny między dodatkową, drugą ścianą komina a podłożem, przy intensywnie kopiących  rybach Malawi, raczej się nie sprawdzi bo może ona zostać bardzo szybko zasypana piaskiem   Do tego AI wskazał na inne ważne apsekty techniczne: Opisana wcześniej modyfikacja konstrukcji komina w Malawi nie zda zatem egzaminu i pozostaje regularne odmulanie. Ale właśnie odnośnie odmulania i podmian wody, jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Rozumiem, że na ten czas wyłączamy pompę sumpa, a po wszystkim wlewamy do akwarium świeżą wodę do chwili, aż zacznie się ona przelewać do komina i rurą spływu do samego sumpa - czy tak?  Biorąc pod uwagę te wszystkie niuanse, zaczynam brać jeszcze pod uwagę filtr kasetowy, bardzo ostatnio chwalony przez wielu. Z  tego co czytam, potrafi również dobrze jak sump  klarować wodę, skuteczniej zasysać odchody i cały detrytus z dnia, do tego jest jeszcze bezpieczniejszy (0% ryzyka rozszczelnienia czy zalania). Jeśli chodzi o estetykę, to zabiera miejsce w środku zbiornika, no ale podobnie jak komin sumpa (choć ten jest zwykle trochę mniejszy).  Sump na pewno daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o filtrację biolgiczną no i jest łatwiejszy w serwisie (nie trzeba wkłaać łap do akwarium). Biorąc jednak pod uwagę, że kaseciak to dużo tanśze i prostsze rozwiązanie, do tego ma swoje w/w przewagi, zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy wybierają tę opcję...
    • Mam akwarium podobne wielkością do Twojego - 720 l, 240 cm długie i  sumpa. Na dnie piasek rzeczny, nie kwarcowy śnieżno-biały, bo nienaturalnie wygląda. Trochę żwiru, żeby to nie było takie jednorodne, sterylne. Kupy na dnie gromadzą się w zasadzie w jednym miejscu, więc ściąganie ich nie jest dużym problemem, robię to zwykle raz w tygodniu przy podmianie, czasami dodatkowo w międzyczasie. Praktycznie jest to walka z wiatrakami, bo moi podopieczni na bieżąco uzupełniają ubytki i nawet bezpośrednio po czyszczeniu coś tam jest. Ponadto, nawet jak sobie odpuszczę sprzątanie, to ilość zalegająca na dnie jest mniej więcej taka sama - coś przybędzie, coś się rozpuści - nie kumuluje się. A zalety sumpa są tak duże, że te trochę kup można zaakceptować.😉 Tyle jest  6 dni po sprzątaniu i w zasadzie dzień po było niewiele mniej
    • Chyba nie jest to aktualne. Kolega Bombla był nawet partnerem KM i miał tutaj swoją reklamę.  Prywatnie załatwiał też Karol @Mortis od siostry z USA.  Ale Karol rzadko tutaj zagląda i nie wiadomo czy by się podjął. 
    • Generalnie chodzi o konstrukcję samego komina. Wklejasz standardowy komin, ale nieco niższy (górna krawędź musi być poniżej lustra wody) i obudowujesz go drugą ścianą, która u góry musi wyjść ponad taflę wody, a dół zostawiasz otwarty i wklejasz grzebień. Mniej więcej tak w dużym uproszczeniu  
    • Po śmierci Jarka firma została sprzedana. Ta spirulina to był chyba jakiś "patent" Jarka, on to porcjował i wysyłał, więc po sprzedaży nikt chyba tego nie ciągnął.
    • Sumpa też da się zbudować z zasysem z dna 😉
    • No właśnie... Też mnie to ciekawi, gdybym miał sumpa to musiałbym ręcznie te kupy odmulaczem usuwać, ewentualnie dobrze zagruzować tak że te kupy będą niewidoczne w gruzach się rozkładały.
    • Cześć, Przesiadam się z dotychczasowego akwarium 180x50x50 na nowe 220x70x50 (zmiana z 450 na 770 litrów) i mam dylemat odnośnie filtracji. Do tej pory korzystam z dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000 i jestem zadowolony, bo woda klarowna i brak zalegających odchodów na dnie. Oczywiście wiem, że wydajność sumpa byłaby nieporównywalnie większa, ale jak zakładam, nie ma on szans zaciągać odchody ryb z podłoża, a jak wiadomo w Malawi ich produkcja jest na wysokim poziomie Zastanawia mnie więc jak osoby posiadające sumpa radzą sobie w tym aspekcie, aby widok zalegających zwałów rybich kupek na białym piasku/żwirku nie psuł estetyki zbiornika - czy odmulacie dno niemal codziennie, czy dodatkowo stosujecie jakieś filtry zewnętrzne z wlotem zasysającym wodę blisko dna? Ale przy takiej długości nie ma chyba szans, aby jeden taki filtr załatwił całą sprawę, więc dodatkowo jeszcze cyrkulatory...? Ostatnio w swoim obecnym akwa (180 cm długośći), na próbę wlot zasysający wodę jednego filtra przeniosłem z dołu zbiornika do góry pod samo lustro wody, aby zasymulować działanie sumpa, natomiast wlot drugiego filtra pozostał bez zmian przy dnie. I już po pierwszej nocy zobaczyłem na dnie mnóstwo zalegających na piasku odchodów, widok nieobserwowany przeze mnie od dawna. Co dało mi jeszcze więcej do myślenia, jakby to wyglądało, jeśli w dużo dłuższym zbiorniku postawiłbym tylko na sumpa?  Stąd moje pytanie do użytkowników sumpów, jak sobie radzicie z oczyszczaniem dna? 
    • A szkoda, bo moje ryby przepadały za northfin. Kiedyś chyba @BombeL organizował jakiś zakup grupowy pokarmów northfin.
    • Ok dzięki  ale zapytam jeszcze o spirulina z  Fisch Magic jak mogę  ją  zamówić  kontakt  znaleziony w internecie nie aktualny, ktoś  wie?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.