Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Swoje akwarium postawiłem ponad dwa lata temu. Na początku wyglądało tak:

galeria-11296.jpg

Czyli

Akwarium: proste 240l

wym: 120x40x50

Filtracja: Filtr zewnętrzny JBL Cristalprofi e901 GreenLine i filtr wewnętrzny Aquael Filtr Turbo 1100

Oświetlenie: AQUA-GLO i POWER-GLO

Podłoże: Piasek kwarcowy ok 25kg

Dekoracje: Serpentynit ok 50kg, tło czarne samoprzylepne

Rośliny: 1szt anubias, 1szt. gigantea

5szt. Melanochromis cyaneorhabdos maingano

6szt. Labidochromis caeruleus yellow

5szt. cynotilapia pulpican

Oczywiście ułożenie kamieni z czasem wyglądało coraz lepiej i naturalniej co było efektem ułożenia kamieni od niechcenia po sprzątaniu w środku. Po 2 latach postanowiłem zmienić wystrój. Znudził mi się serpentynit i bywając często nad jeziorami postanowiłem zbliżyć się bardziej do natury. Pływając pontonem nazbierałem otoczaków z jeziora i obecnie akwarium wygląda tak:

1_DSC_1111.JPG

Jest zupełnie inaczej, jaśniej, naturalniej, lepiej? Rzecz gustu. Dla mnie najważniejsze, że inaczej. Nie robiłem specjalnie aranżacji bo przyroda nie jej robi, po prostu stałem się płynącą woda i naniosłem swoim prądem kamienie :) Dziś bym dał zamiast piasku kwarcowego piasek rzeczny ale już nie chciałem robić restartu bo nie byłem pewny czy otoczaki się sprawdzą.

Opublikowano

Dla mnie jest na razie dziwnie. Ma to swój urok, czekam na glon ale serpentynitu nie wyrzucam. Serpentynit robi ogromne wrażenie, jak piachem się posypie to wygląda jak góry, a otoczak? Nie robi wrażenie żadnego ale cóż zmiany są potrzebne bo się znudziło mi. Poczekam pół roku i zobaczę czy zostaje taki aranż na dłużej. Ale mam wrażenie, że ryby są przy tych kamieniach spokojniejsze. Więcej skrytek jest i może kolor bardziej im odpowiada.