mdhlodz Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Witam. Swoje akwarium postawiłem ponad dwa lata temu. Na początku wyglądało tak: Czyli Akwarium: proste 240l wym: 120x40x50 Filtracja: Filtr zewnętrzny JBL Cristalprofi e901 GreenLine i filtr wewnętrzny Aquael Filtr Turbo 1100 Oświetlenie: AQUA-GLO i POWER-GLO Podłoże: Piasek kwarcowy ok 25kg Dekoracje: Serpentynit ok 50kg, tło czarne samoprzylepne Rośliny: 1szt anubias, 1szt. gigantea 5szt. Melanochromis cyaneorhabdos maingano 6szt. Labidochromis caeruleus yellow 5szt. cynotilapia pulpican Oczywiście ułożenie kamieni z czasem wyglądało coraz lepiej i naturalniej co było efektem ułożenia kamieni od niechcenia po sprzątaniu w środku. Po 2 latach postanowiłem zmienić wystrój. Znudził mi się serpentynit i bywając często nad jeziorami postanowiłem zbliżyć się bardziej do natury. Pływając pontonem nazbierałem otoczaków z jeziora i obecnie akwarium wygląda tak: Jest zupełnie inaczej, jaśniej, naturalniej, lepiej? Rzecz gustu. Dla mnie najważniejsze, że inaczej. Nie robiłem specjalnie aranżacji bo przyroda nie jej robi, po prostu stałem się płynącą woda i naniosłem swoim prądem kamienie Dziś bym dał zamiast piasku kwarcowego piasek rzeczny ale już nie chciałem robić restartu bo nie byłem pewny czy otoczaki się sprawdzą.
Żurek87 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Układ otoczaków jest podobny do wcześniejszego ustawienia, jednak wygląda naturalniej. No i zawsze ten powiew nowego dla oka;)
dzidek1985 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 #3 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Mi ogólne otoczaki nie podchodzą, ale to kwestia gustu jak napisałeś. Z tym że ten twój aranż jest całkiem całkiem!
harisimi Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dla mnie lepiej było po staremu ale w tym świecie już tak jest jeden woli brunetki a drugi blondynki
KubaWe Opublikowano 21 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Oba aranże bardzo ładne. Jak trochę obrosną glonami te nowe kamienie będzie cudownie.
mdhlodz Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Dla mnie jest na razie dziwnie. Ma to swój urok, czekam na glon ale serpentynitu nie wyrzucam. Serpentynit robi ogromne wrażenie, jak piachem się posypie to wygląda jak góry, a otoczak? Nie robi wrażenie żadnego ale cóż zmiany są potrzebne bo się znudziło mi. Poczekam pół roku i zobaczę czy zostaje taki aranż na dłużej. Ale mam wrażenie, że ryby są przy tych kamieniach spokojniejsze. Więcej skrytek jest i może kolor bardziej im odpowiada.
Rekomendowane odpowiedzi