Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wyobrażam sobie trzymać w baniaku filtr wewnętrzny więc jestem stronniczy ;) cały okres z pyskami leciałem tylko na kubłach ale na pewno nie jest to tańsze rozwiązanie.

Opublikowano

Tak proponuje dwa kubełki jeden większy wypełniony tradycyjnie i mniejszy jako quasi mechanik z samą ceramiką, watą i gąbkami.

Twój zestaw wystarczy bez problemu ja w 450 tce miałem fluvala 404 i eheima 2213 i dawał radę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Tak proponuje dwa kubełki jeden większy wypełniony tradycyjnie i mniejszy jako quasi mechanik z samą ceramiką, watą i gąbkami.

Twój zestaw wystarczy bez problemu ja w 450 tce miałem fluvala 404 i eheima 2213 i dawał radę.

Czyli w przypadku mojej 300 idąc twoim rozwiązaniem można tu pomyśleć nie nad 2xJBL 901 , a jeden jako biolog 100% i JBL 1501 wypełniony jeden kosz ceramiką drugi watą a pozostałe dwa gąbką i by działał jako mechanik ? Szczerze z każdym dniem rozmyślam nad tym właśnie rozwiązaniem ;)

[102] Malawi

Opublikowano
Czyli w przypadku mojej 300 idąc twoim rozwiązaniem można tu pomyśleć nie nad 2xJBL 901 , a jeden jako biolog 100% i JBL 1501 wypełniony jeden kosz ceramiką drugi watą a pozostałe dwa gąbką i by działał jako mechanik ? Szczerze z każdym dniem rozmyślam nad tym właśnie rozwiązaniem ;)

[102] Malawi

Spokojnie dadza rade. IMO w 1500 nie dawalbym juz ceramiki tylko same gabki i wate.

Opublikowano

A ja zamiast JBL wziąłbym najmocniejszego HW ! Oszczędzisz kupę kasy. Mam e901 i e1501... jeśli będę miał kupić jeszcze jakiś kubeł, to będzie to jakiś HW. DO niego dokupiłbym matrix, ewentualnie na jeden kosz ceramikę i tyle, trochę purigenu i wio.

Najtanszy e1501 z przesyłką to 420 zł - ale to kicha bo ma glównie gąbki na wkład i ceramikę na jeden kosz. Ja swego czasu znalazłem z wypełnieniem 1 kosz ceramika, 2 kosze wypełnione spiekanymi kulkami cermec. I tu znalazłem taki zestaw -

FILTR JBL CRISTAL PROFI E1501 PROMOCJA (3515854380) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/35/15/85/43/3515854380@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@35/15/85/43@@AMEPARAM@@3515854380

Odpowiednik e1501 z HW czyli 303a masz za ponad połowę mniejszą kasę - http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hw+303a&search_scope=category-90100

za parę złotych więcej kupujesz 304a z przepływem 2000l/h - http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hw+304a&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

Wersję B sa z lampami UV, nie wydaje mi się by były potrzebne.

Na podsumowanie, pamiętaj że JBL podaje przepływy brutto :) Jak go zapchasz wkładami to spada o połowę ! Czasem nawet więcej. Sam sprawdzałem. JBL ma teoretycznie mniejsze zużycie prądu. Jednak opinie ludzi pokazują, że HW zużywa mniej energii niż podaje producent.

W JBL denerwuje mnie zjawisko kawitacji... zwłaszcza jak mam prefiltr z korpusu. Codziennie muszę potrząsnąć kubłem, by pozbyć się z niego powietrza.

Podsumowując, kupiłbym HW a nie JBL.

Opublikowano

Patrzyłem już na te filtry też , czytałem i materiały z jakich zostały wykonane nie są najlepsze. Ale nie mówię że są też złe bo ludzie u nas na forum mają i używają. Zobaczymy na razie czekam na samo akwa i pcv. Teraz po niedzieli ma być w tygodniu. Jak to będę miał skleję pokrywę okleję i zacznę robić tło i dopiero jak to skończę to zacznę patrzeć za filtrem. Jeśli wyrobię z kasa to kupie JBL jeśli mi kasy braknie to raczej coś z niższej półki albo i wew. jakiś o przepływie 2000l/h.U mnie JBL działa bez zarzutu.

[102] Malawi