Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :) Zastanawiam się nad tym czy nie dokupić drugiego filtra do powstającej 300 ? Obydwa pełniły by rolę bilogoa bo mechanikiem będzie AQUAEL TURBO 2000N. Jestem na etapie modernizowania szafki i dlatego już to pytanie , ponieważ jeśli bym musiał dołożyć ten drugi kubeł to musiał bym wiercić dziury na węże póki półka jest jeszcze wolna ;)

[102] Malawi

Opublikowano

Pytanie poco Ci dodatkowy biolog ? Czy masz problemy z jego praca i stabilnością cyklu azotowego ? Zrozumiał bym gdybys chciał zastapić kubełkiem mechanika ale tak uzasadnij potrzebę zakupu. Jeśłi po prostu masz ochotę wydac pieniądze i wydawać je później bo to coś jest na prąd to OK ... każda nadfiltracja mile widziana ;).

Opublikowano

Nie nie , cykl jak najbardziej spoko.Pytanie czy jeden e901 da rade z znacznie większą ilością ryb niż mam w 102. Zredukowałem już obsadę do 1+5 saulosi , no i do 300 na pewno będę chciał dołożyć inne. Planuję około 15-18 ryb.

[102] Malawi

Opublikowano

Jeśłi boisz się czy będzie stabilnie to kup i ja bym zrobił tak.

Kupił drugi kubełek jbl-a zostawił w nim tylko gąbki i ceramikę, dodał watę i wyrzucił wewnętrznego mechanika. Ten drugi kubeł traktowałbym jak zewnętrzny mechanik i trochę cześciej otwierał zmieniajac watę i co któryś raz płucząc gąbki. Ceramika zapewniłaby ci spokój ducha o cykl azotowy a wg mnie nie potrzebowałbyś wewnętrznego mechanika. Ja miałem w 450 tce dwa kubełki jeden robił za mechanika i było gucio ;)

Opublikowano

No miałem pewne obawy dlatego chciałem w pełni dwa biologi e901 dać co daje 1800 l/h ,bądź inny kubeł mniejszy który by pełnił rolę biloga a mechanika AQUAEL TURBO 2000N. A stosując twój sposób to dać w koszyku jednym ceramikę w drugim watę i reszta tych gąbek co dają w JBL tak?

[102] Malawi

Opublikowano

Uważam że jeden jbl 900 spokojnie wystarczy do Twojej 300-tki. U mnie ten kubełek śmigał w akwa 450l. Spokojnie sobie dawał radę przy 19-tu pysiach i to wcale nie małych acei, luwino, kawanga. Także według mnie szkoda wydawać kasę a drugi kubełek, lepiej przeznacz ją na rybki z konkretnego źródła.

Opublikowano

Ja mam w 450 eheima 2228 zasypany w całości Matrix i drugi teraz fluval 308 jako chemik fos-ex jbl i 1l purigenu. Wewnatrz aquael 2000 i jakoś daję radę; ) 25 dorosłych pyskow.

Wysłane z Galaxy Note II

Opublikowano

Wypełnij dokładnie tak jak pisałeś ewentualnie wypełnij 2 koszyki ceramiką, 1 gąbkami i 1 watą tak jak pisałeś ale tylko pod warunkiem, że podążysz drogą eliminacji filtra wewnętrznego. Dla mnie to lepsza i estetyczniejsza droga ale na pewno nie tańsza. Koledzy z góry ;) uważają, że ten model styka pod wzlędem biologii ja w sumie go nie miałem. Jednak Fluval 304 nie dał rady w lekko przerybionym zbiorniku 240 litrów i dokładaliśmy więcej ceramiki co rozwiązało problem . Ten Jbl jest dedykowany dla akwa 300 litrowych czyli na styk.

Opublikowano

Teraz już jest mętlik ;D Nie wiem czy zostawić jeden i kupić mechanik , czy kupić mechanika i na początku działać na tym jednym bilogu. Może gdy było by coś nie tak dokupić jakiś drugi kubeł i włożyć jako biloga jak ten by się zaś nie wyrabiał przy pełnej obsadzie już takiej jaka miała by zostać :)

[102] Malawi