Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a w 240L wystarczyły by 2x50W czy lepiej 1x150w ?? bo cenowo mniej więcej wyjdzie tyle samo. 150w polecana jest do akwa 200-300L dwie 50W może chyba być za mało to może 2x75W ??

aaa i mowa o grzałkach JAGERA ;]

Raczej 2x75 W choć jak masz w miarę ciepłą chatke i stałą temperature to wystarczy i 2x50 W.

Opublikowano

Ja mam u siebie Jagera 200w w 240L, i powiem tak od tej pory kupuje tylko markowe rzeczy wystarczająco wkurza mnie moj filtr wew aquaela który zbiera tak słabo że szkoda prądu na niego!!

Opublikowano

ja podobnie jak Ksiaze_Kluska stosuje tylko skalara, a w kotnikach zwykłą grzałkę podłączoną do regulatora temperatury prosto tanio i niezawodnie, niewątpliwie dodatkową zaletą stosowania grzałek skalar jest to że nie muszę wkładać rąk do zbiornika żeby podregulować temperaturę

Opublikowano

A ja od pewniege czasu używam WEIPRO. Kupiłem kiedyś przypadkiem ze względu na cenę i przy nich pozostanę.

Jaggera miałem i mi padł, Tetra spaliła się po tygodniu, Aquaela miałem i nie polecę go nikomu.

A Weipro nie dość że tania to jeszcze termostat działa bez zarzutu, łatwo się zmienia temperaturę, wskaźniki są widoczne.

Zresztą opisałem grzałkę w dziale POD LUPĄ na www.AKWARIUM.iNFO.pl

(http://www.akwarium.info.pl/index.php?o ... Itemid=166)

Co do Skalara to oprócz nie mogę mu nic zarzucić oprócz tego, że jest dłuższy od WEIPRO.

Opublikowano

Z prostych grzałek w zakresie cenowym do 35 zł najmniej awaryjne są Weipro. Grzałki Aquaela znam słabo z ostrożności :) ale Elite to pod względem jakościowym dno - największy (i nieporównywalny do innych modeli) odsetek tych urządzeń wraca niesprawnych na gwarancji.

Tanią i bardzo dobrą grzałką jest skalar z elektronicznym termostatem przy wtyczce - jakością wykonania powala całą konkurencję.

• 4 tygodnie później...