Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na takiej diecie nie zmarnieje, większa proporcja mięcha spowoduje że membki i mpangi będą okrąglutkie Miałem wszystkie te gatunki i wiem co piszę, fakt mpangę przez przypadek i krótko ale mam bardziej mięsożernego chewere i to dość długo.

Darek wiec po co kombinować z dietą jak jednym czy drugim to nie wyjdzie na zdrowie. Jeszcze nie tak dawno yellow był czystym mięsożercą w tym roku może przeżyć pół na pół. Ale zmniejszyć mięsko poniżej połowy to czysta przesada. Niedługo bedziemy podawać samo zielsko.

A może Metriaclima aurora

Opublikowano

Perlmutt też odpada.

Jeśli z Maingano to mogłoby to tak wyglądać:

Membe Deep 2+5

Elogantus Mpanga 1+3

Maingano 1+3 ?

ale mam jeszcze trochę czasu zanim pozbędę się Pulpicana i Redów, także może pojawi się jeszcze jakaś ciekawa propozycja :)

Opublikowano
Darek wiec po co kombinować z dietą jak jednym czy drugim to nie wyjdzie na zdrowie. Jeszcze nie tak dawno yellow był czystym mięsożercą w tym roku może przeżyć pół na pół. Ale zmniejszyć mięsko poniżej połowy to czysta przesada. Niedługo bedziemy podawać samo zielsko.
Sławek litości ;) gdzie ja napisałem że nie jest mięsożercą. Wiadomo wszem i wobec że, łączenie mięsożerców z wszystkożercami (nie będę rozbijał ma drobne :)) jest możliwe a Yellow dostępny na rynku to najczęściej ryby pokolenia x (czemu odsyłam do artykułu Edka ;)http://www.magazynakwarium.pl/index.php?option=com_flippingbook&view=book&id=8%3A98ma&catid=1%3Ama&Itemid=4 ) i są dużo elastyczniejsze niż ryby z odłowu lub pierwszych pokoleń po nich. Zaproponowałem ten gatunek nie ze względu na zgodność diety tylko dlatego że, byłby dobrym uzupełnieniem do dwóch terytorialistów. Trzech terytorialistów w 240l nie widzę zwłaszcza przy IMHO specyficznej rybie jaką jest membe (może się uda a może nie).

Ale kolega ich nie chce więc po co bić pianę ;).

-- dołączony post:

A może Metriaclima aurora

Aurora całkowicie odpada bo to ryba silnie terytorialna, samiec toleruje na swoim rewirze tylko samice i to gotowe do tarła (oczywiście jak od każdej reguły są wyjątki ale po co ryzykować :))

Opublikowano

No właśnie nie wadźcie się ;)

Kurcze nie mam pojęcia, za duży wybór chyba. Yellow na pewno odpada, Joanjohnsonae również.

Maingano jak ktoś zauważył terytorialista i może gonić Membe, a w zasadzie to na nim mi najbardziej zależy.

Sam Membe i Mpanga ???

Opublikowano
Sam Membe i Mpanga ???

Membe Deep 2+5

Elogantus Mpanga 1+3

I tak zostaw. Jest szansa na pięknie wybarwionego, przynajmniej jednego membka.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jako, że pozbyłem się w końcu Pulpicana i całej młodzieży i do oddania pozostały Red Red`y znowu mam dylemat jeśli chodzi o docelową obsadę ...

Red Red 1+3

Elogantus Mpanga 1+3 (po redukcji, póki co pływa jednak 6osobników a obstawiam, że będzie 2+4, no chyba, że wszyskie 6zostawić?)

Membe Deep 2+4 (dołożenie samca i dwóch samic)

Jak to widzicie? Jest sens eksperymentować z taką obsadą?

Ewentualnie jakie najmniejsze akwarium musiałbym zapewnić dla takiej obsady?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra to obsada u mnie na dzisiaj wygląda tak:

Membe Deep 2+4

Elogantus Mpanga 2+4

Red Red 1+3

Wiem, że Red Red trochę za duży do tego akwarium, ale zostawię tak jak jest.

Z czasem może dostaną większe akwarium.

Jak będę miał chwilę to pstryknę coś do galerii.