Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno przygarnąłem 240litrów z zupą z której pozbyłem sie juz Hongi 1+3, Flavusa 1+2, Socolofi 1+2 i samca Venustusa.

Zostały jeszcze:

Metriaclima estherae Red-Red 1+3

Psedotropheus Pulpican 1+1

Pseudotropheus Membe Deep 1+3

Pseudotropheus Elogantus Mpanga 3+2/4+1 (maluchy jeszcze, dopiero zaczynaja sie wybarwiac)

Chciałbym zostawić M. Deep i P.Elogantus Mpanga, co ciekawego mogę do nich ewetualnie dołożyć?

Opublikowano

Sławek samice membe mają daleko do żółci yello (doskonale o tym wiesz ;)) a maingano to podobny terytorialista jak pozostałe i IMHO w 240l może być za ciasno. Samiec membe bez rewiru i nie wybarwiony to paskudna ryba ;).

Opublikowano

Tak to jest jak faceci zaczynają rozmawiać o kolorach :-). Eljot niech i tak bedzie co do tego żółtego

Będziesz musiał troszkę pogodzić dietę 60 % zielska i 40 % mięcho.

Ale z tym to już całkowicie się nie zgodzę aby yellowa karmić 60%rośliny a 40% mieska, to już trochę hadrcorowe jest.

Sam dobrze wiesz że samczyk Membe Deep jest tak zawzięty że zawsze znajdzie sobie kawałek rewiru. A tym bardziej gdzie powierzchnia dna jest 120x40

Opublikowano

Akurat mój samczyk był dupa i przeganiał go zarówno chewere jak i fryeri, jedynie mniejszy i nie terytorialny perlmut schodził mu z drogi. Odnośnie yellow to ta ryba jest dość eleastyczna (raczej odłowu i f1 nie dostanie) i na takiej diecie nie zmarnieje, większa proporcja mięcha spowoduje że membki i mpangi będą okrąglutkie:) Miałem wszystkie te gatunki i wiem co piszę, fakt mpangę przez przypadek i krótko ale mam bardziej mięsożernego chewere i to dość długo.

-- dołączony post:

Sam dobrze wiesz że samczyk Membe Deep jest tak zawzięty że zawsze znajdzie sobie kawałek rewiru

Akurat mój samczyk był dupa i przeganiał go zarówno chewere jak i fryeri, jedynie mniejszy i nie terytorialny perlmut schodził mu z drogi. Odnośnie yellow to ta ryba jest dość eleastyczna (raczej odłowu i f1 nie dostanie) i na takiej diecie nie zmarnieje, większa proporcja mięcha spowoduje że membki i mpangi będą okrąglutkie Miałem wszystkie te gatunki i wiem co piszę, fakt mpangę przez przypadek i krótko ale mam bardziej mięsożernego chewere i to dość długo.

Opublikowano

Yellow`a nie chcę.

Co powiecie na:

Membe Deep 2+4/5

Elogantus Mpanga ?+? (te co pływają, nie wiem jaki dokładnie będzie układ, ale docelowo chciałbym 1/2+3/5

Maingano hmm, ale czy nie będzie za "niebiesko" ?

Co jeszcze można ewentualnie dołożyć?