Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witojcie. Z racji, że jestem na urlopie w Zakopanem witam się po górolsku :)

Z drugiej racji, że pogoda mnie tu nie rozpieszcza z nudów zaczynam się zastanawiać co tam w moim nowym baniaczku słychać.

Zaczynam się zastanawiać co mógłbym dorzucić do moich ryb. Mam 9 szt saulosi i 10szt maingano. Jaki trzeci i ostatni gatunek mógłbym dodać aby w baniaku był dodatkowy kolor czerwony lub zbliżony ale aby żywieniowo nie dostawać od reszty. Myślałem nad rdzawym ale nie wiem, czy aby ta rybka z racji swoich małych rozmiarów nie zniknęła w tym akwarium.

Jakieś ciekawe sugestie?

Opublikowano

Ja proponowałbym Pseudotropheus Acei. Piękna ryba a dodatkowo ożywi Twoj dość wysoki baniaczek.

Sam posiadamn taką obsadę jak ty + red red i zaczynam rozważać nad zmianą bo redy i samice saulosi są bardzo podobne.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podpowiedzcie mi proszę czy do saulosi i maingano można dodać aulonocary? Wiem, że maingano da radę ale czy saulosi też? Sam nie wiem, a na pewno ktoś ma doświadczenie w tym temacie.

Opublikowano

Żywienie to nie problem, ale jestem przeciwnikiem łączenia utaki, aulonocar z mbuną. Te pierwsze dostaną zawsze po tyłku, i gorzej z wybarwianiem w takim akwarium - utaka zawsze najlepiej się czuje gdy jest sama.

Opublikowano

hmm... Mam dużo czasu do przemyśleń. Nie powiększę obsady do momentu aż nie będę pewny, że fbf działa jak należy.

Szukałem czegoś większego z czerwienią. Z mbuna nic nie znalazłem. Bardzo odpowiada mi Acei, ale kolorystycznie nie odstaje od ryb, które posiadam.

================================================================================

Znalazłem na forum artykuł o labeotorpheus trewavasae. Ryba urokliwa, większa od moich pozostałych mbuna no i z czerwienią, której tak szukam. Czy dodanie tej ryby do moich mbuna będzie dobrym rozwiązaniem?

Opublikowano
Jeśli chcesz aby kolorystycznie odstawały to polecam Melanochromisa Joanjohnsona dorzuciłbym jeszcze Perlmutta.

Z podanych przez Ciebie ryb zdecydowanie najbardziej podoba mi się Acei ;)