Skocz do zawartości

Jak to jest z TTETRATEC EX700

Zaszczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym skorzystac z istniejącego już posta i troche odnowić pytanie

Jak to jest z tym kubełkiem Tertatec ex 700.?

Pewno jak wielu wahałem się jaki sprzęt wybrać no i padło na tetre. Niestety po podłączeniu filtra okazało się że dość mocno cieknie z boku gdzieś tam przy jednej z bocznych sprzączek.

Filtr poszedł do reklamacji i się okaże co z nim jest ale w sklepie pewien akwarysta próbował wytłumaczyć mi szczególny patent odpowiedniego zamykania pokrywy tegoż filtra bo miał ten sam problem ze swoją terta 1200.

Pewnie wielu z Was ma ten filtr i może jakieś przemyślenia,porady na jego temat a w szczególności tych przecieków bo teraz się zastanawiam czy nie wtopiłem z tym zakupem.A może tylko wylosowałem sztuke z jakąś wadą fabryczną.

pozdrawiam

Pewnie wielu z Was ma ten filtr i może jakieś przemyślenia,porady na jego temat a w szczególności tych przecieków bo teraz się zastanawiam czy nie wtopiłem z tym zakupem.A może tylko wylosowałem sztuke z jakąś wadą fabryczną.

Coś chyba jest na rzeczy bo znajomy od paletek zmieniał akwa na większe i dokupił własnie tetre 1200 i ...... przeciek tak jak piszesz po powrocie z serwisu trzy dni spokoju i .. znowu cieknie, ponieważ filtr był mu już niezbedny i nie miał czasu czekac na kolejna naprawę to sprzedawca dogadał się z przedstawicielem Tetry który zezwolił na wymiane filtra na taki sam nowy, będący na stanie sklepu z nowym jest wszystko w jak najlepszym porządku. o ile pamiętam to u niego problem chyba tkwił w aquastopie.

Wczesniej forumowicze z których wielu ma ten filtr nie sygnalizowali tego problemu, wiec może po prostu do sprzedazy trafiła jakaś mała terfna serja, a tyle było wczesniej rozpisywania się o cieknących fluvalach :roll:

Ja mam Tetrę 1200 od 2,5 roku i wydaje się ok. Choć miałe jeden spory wyciek ale raczej zdecydwanie zawiniony przez użytkownika :) Otóż, kiedyś mojej żonie nie spodobały się wystające z boku akwa węże od filtra i je upchnęła na siłę w ten sposób, że się mocno poskręcały i pozginały za tylnią szybą, uniemożliwiając w zasadzie przepływ i skończyło się sporą awarią :evil:

Inna sprawa, że pewien akwarysta zalecał mi przed każdym zamknięciem filtra posmarować uszczelki specjalnym smarem albo nawet zwykłą wazeliną kosmetyczną, co ma przeciwdziałać przemieszczeniu (zsuwaniu się) uszczelki przy zamykaniu filtra.