Skocz do zawartości

Jak to jest z TTETRATEC EX700

Zaszczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem TETRATEC EX700 około 2 tygodni temu, ale dalej mam kilka nie jasnosci dotyczących wkładów. Z tego co wiem to woda płynie od dołu do góry, a moje wkłądy (dół>góra):

-1 koszyk gąbki

-1 koszyk gabka/ceramika z poprzedniego filtra

-1 koszyk oryginalnej ceramiki z tetry

-1 koszyk oryginalnych biobali z tetry

Pytania:

1. Mam akwa 112 litrów na razie jest stara bardzo mała obsada, ale za kilka dni chce załozyc tam Malawi, czy takie wkąłdy jakie teraz mam są dobre czy moze jednak coś zmienić? W tym akwa działa również kaskada AquaClear 50 wypełniona gąbką.

2. Ceramika Tetry w porównaniu z ceramiką którą zakupiłem wcześniej (hagen chyb) jest bardzo gładka, czy jest ona tak samo skuteczna jak ta bardziej (z wyglądu) porowata?

Dzięki za pomoc

Zaszczyk

Mi się wydaje że płynie odwrotnie z góry na dół :? ale że filtr jest u kumla a nie u mnie to nie będę się upierał.

Użyj funkcji szukaj bo o filtrach i ich wypełnieniach było mnustwo, jak chocby tu:

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1262

lub

http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=1219

dotyczy to coprawda innych modeli ale ogólna zasada jest tas sama, wystarczy tylko przeanalizować sprawdzic kierunki przepływu i dopasowac do własnego modelu.

1. Ja bym zmienił na modłe podana w linkach powyżej, kaskada niech robi za mechaniczny narazie a z czasem ja wymień na wewnetrzy i już.

2. To co nam się wydaje głdkie moze posiadać wiele mikroporów i być bdb medium dla bakteryjek, porowatość "dotykowa" nie jest jednoznaczna z dużą pow czynną medium. Jednak są ceramiki które są przeznaczone do filtracji wstepnej mechanicznej i one na ogół są bardziej "gładkie" niż te do filtracji bio. Producenci w ramach oszczędności na ogół w zestawie sprzedaja te gorsze ceramiki i np kolega w Tetrze EX1200 miał ceramike ale własnie do filtracji mechanicznej, zapewne u Ciebi też tak jest i w tm przypadku wspomniane przez Ciebie z Hagena zapewne BioMaxy sa o niebo lepsze wręcz bez porównania.

Pozwole sobie wklaeić kawałek mojego posta z innego Topicu:

"ja bym zrobił taka konfiguracje [przez pierwszy koszyk mam na myśli ten przez który woda leci najpierw] i tak bym dał do pierwszego koszyka grubą gąbke na wierzch ..... potem drobna gąbke [nawet mimo prefiltra lubi coś tam do środka wlecieć] do drugiego koszyka możesz dać te plastikowe czarne "kulki" a jak jest jeszcze w tym koszyku miejsce do bym do nich dosypał tą białą ceramike która jest w zestawie, natomiast do trzeceiego i czwartego koszyka wsypał ceramike jak najwyższej jakości "

Ty chyba miałeś to samo na mysli prezentująć swoją rozpiske :wink: ale tak dla pewności to usciśliłem.

Tej ceramiki z zestawu nie musisz wyealać całkiem, tak jak napisałem możesz ją wymieszzać z tymi czarnymi plastikowymi lub tak jak napisałeś dać w koszyk z gąbkami, chodzi o to aby dwa koszyki były z dobrą ceramika bio.

Hej

Ja mem tetre1200 i z całą pewnością woda płynie z dołu do góry. Sam fakt że na samej górze (czyli jako ostatnie medium filtrujące ) znajduje się w zestawie startowym ta biała włuknina. Z tego co mi sie wydaje to jej zadaniem jest ostateczne zatrzymywanie smieci chcących opuścic filtr. Zresztą to właśnie na niej zawsze dokładnie widac z której strony te brudy lecą(od dołu)

Tetra 700 ma dokładnie taka samą budowę jak 1200. Różni się tylko wielkością i ilościa koszyków. Tak mi sie przynajmniej wydaje bo nigdy 700-ki ne widziałem

pozdro

:shock: ale dyskusja o kierunku przepływu sie zrobiła :lol:

dlatego staram się pisać że pierwszy koszyk to ten przez który woda płynie najpierw, a jak już płynie w konkretnym modelu to juz najlepiej powinien wiedzieć posiadacz :wink::D bo modeli i marek to teraz od groma.

Hej

Ale się mars nerwowy zrobiłeś.

Chodzi tylko o to zeby raz na zawsze ustalić pewien fakt, zeby np nie stało sie tak ze ktos czegos tam nie doczyta i strzeli babola.

A tak na marginesie to poskładałem swoja tetre wg twojego przepisu i wydaje się ze wszystko jest ok. Tak wiec jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Zrobiłem tak jak mi radziliście i zakupiłem 500g biomaxów fluvala wrzuciłem je do koszyka w którym wcześniej była ceramika tetry i zostało trochę miejsca więc zamówiłem jeszcze mniejszą paczuszke (325g chyba) biomaxów i wrzuce je do tego samego koszyka. Co do ceramiki tetry to część wrzuciłem na sam dół kubełka, nie do żadnego koszyczka tylko tam na samo dno gdzie jest ok. 2 cm szpara, myślę że wspomoże to nieco filtracje.

Przy okazji dorzucenia wkładów zauważyłem ze mimo prefiltra i koszyka gąbki ceramika która jest jako 1 od dołu strasznie się zabrudziła taki brązowym szlamem.

To tyle z moich spostrzeżeń :D