Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale skad no3 gdyby tego nie dawac? Pytam z czystej ciekawosci. Przeciez wiele zbiornikow startuje bez bakteri,syfu czy ryb starterow. Czy tez taki start bez dodawania jakis organicznych rzeczy zaczyna dojrzewac dopiero po wsadzeniu pierwszych ryb i wtedy zaczyna rosnac stezenie no3 co prowadzi do namnazania bakterii nitryfikacyjnych?

Dokładnie, najbezpieczniejszy sposób jest taki, że przy zerowym Nh4 i No2 można już wprowadzić ryby, bez uszczerbku na ich zdrowiu i od tego momentu od karmienia, zwiększy się poziom No3. Jest też druga szkoła, taka jak napisałeś - po wsadzeniu ryb do 'jałowego' baniaka wzrośnie wpierw amoniak, potem no2 i wtedy się ustabilizuje i No3 zacznie rosnąć, ale tu już jest niebezpiecznie z rybami, mogą się potruć amoniakiem lub No2.

Opublikowano

Nie ma,takie surowe akwarium oczywiście nie będzie miało rozwiniętej flory nitrosomonas/nitrospira bo nie będą miały wielu substancji do utleniania (za to w podłożu mogą pięknie rozwinąć się bakterie beztlenowe po dłuższym czasie). Dodaj cokolwiek, jakieś płatki, amoniak w płynie,bakterie razem z pożywką czy śmieci z filtra a dalej ruszy samo. Czas namnażania się i rozwinięcia pełni cyklu 3-4 tygodnie startując od zera.Tak, bakterie azotowe są obecne nawet w wodzie wodociągowej. Preparat typy prodibio podobno wybitnie skraca czas dojrzewania filtrów.Wg Koningsa także użycie ozonatora opisanego w "Pielęgnice moja pasja" wpływa dodatnio na dojrzewanie bo zwiększa wskaźnik redox.

Raffy napisał wyżej:"przy zerowym Nh4 i No2 można już wprowadzić ryby". Trzeba uzupełnić,że "ale przy wykrywalnym NO3",jeśli wcześniej odnotowałeś tam NO2 itd. Bo dopiero taka sytuacja oznacza działającą filtrację bio.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Powiem Ci po sobie ja nie jestem cierpliwy, i już po 2 dniach od zalania baniaka wpuściłem rybki i jest ok nic nie padło a lałem wodę z kranu no,dodałem tez uzdatniacz i bakterie biodigest nie kupuj żadnych innych jeżeli masz już wpuszczone rybki...