Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie, że ma być dwugatunkowo to lepiej dać mniej samic saulosi by zrobić miejsce na drugi gatunek.To i tak naciągane będzie, cztery samce w 120cm.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co do socolofi to raczej odpada ten gatunek jest po prostu za duży do 120cm.

Bez przesady z tym "za duży do 240". Przy rozsądnej i dobrze dobranej obsadzie IMO, można go śmiało trzymać w baniaku o długości 120 cm.

Opublikowano
Bez przesady z tym "za duży do 240". Przy rozsądnej i dobrze dobranej obsadzie IMO, można go śmiało trzymać w baniaku o długości 120 cm.

Bez przesady to Twoje zdanie , moje i większości jest inne.

A tak z ciekawości jaka to dobrze dobrana obsada dla P socolofi w 240l?

Opublikowano

Wiesz meszek harisimi polecał jednak taką obsadę do 240 l:

Metriaclima sp. Lime Nkhomo 1-2 samce na 5-6 samic;

Pseudotropheus socolofi 1 samiec na 6 samic;

Opublikowano

Kolego Bezprym napisałem że to moje zdanie i większości na tym forum. Możesz poczytać w innych wątkach. Nie wszyscy muszą się zgadzać ze mną. Jeżeli by wszyscy mieli takie samo zdanie to świat byłby cukierkowy czyli mdły. Widzisz jak już coś piszę to praktycznie z własnego doświadczenia. I chciałbym aby tak robili wszyscy. Najprościej jest kogoś zacytować a samemu nie mieć styczności z rybą. A po za tym wchodzi w grę agresja tej ryby. U mnie akurat była mało agresywna ale w u innych było całkiem inaczej. Sam dobrze wiesz że zalicza się P socolofi do ryb średnio agresywnych czyli o czymś to świadczy. Bez urazy.

Takie jest moje zdanie i jego nie zmienię.

http://forum.klub-malawi.pl/pseudotropheus-socolofi-opis-spostrzezenia-hodowcy-t21357.html

Opublikowano

Masz do tego prawo. Chciałeś znać obsadę do 240l z socolfi to ci napisałem przy okazji wyręczjąc kolegę. Jeśli mówimy o doświadczeniu to chyba harisimi ma równie duże doświadczenie co ty i wiedział co pisze.

Bez urazy ;)