moni89 Opublikowano 13 Lipca 2013 #1 Opublikowano 13 Lipca 2013 Obecnie pływa maingano, saulosi i Ps. elongatus neon spot. Chcę zamienić neon spota na socolofi. Myślicie, że to dobry pomysł ? Neon spot jakoś nie bardzo mi pasuje. Szukam sklepu gdzie by mi je przyjęli.
Slawek-meszek Opublikowano 13 Lipca 2013 #2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Co do socolofi to raczej odpada ten gatunek jest po prostu za duży do 120cm. MONI poczytaj proszę tu może co nie co Ci to wyjaśni http://forum.klub-malawi.pl/pseudotropheus-socolofi-opis-spostrzezenia-hodowcy-t21357.html A jeżeli chcesz coś błękitnego to polecam Metriaclima calainos.
moni89 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor #3 Opublikowano 13 Lipca 2013 Czytałam ten wątek o socolofi. W ogóle zaczęłam się zastanawiać czy nie zostać przy dwóch gatunkach w tej mojej 240. Jakbym chciała powiększyć stado saulosi to mogę dodać saulosi coral, czy nie można ich mieszać z normalnymi saulosi ?
brazylia Opublikowano 13 Lipca 2013 #4 Opublikowano 13 Lipca 2013 akbym chciała powiększyć stado saulosi to mogę dodać saulosi coral, czy nie można ich mieszać z normalnymi saulosi ? Nie mieszamy roznych odmian kolorystycznych, tego samego gatunku. Jezeli masz juz "normalne" saulosi to przy nich pozostan.
Perez666 Opublikowano 14 Lipca 2013 #5 Opublikowano 14 Lipca 2013 3 terytorialne gatunki w 240l to chybiony pomysł. Ani socolofi, ani tym bardziej większy callainos się nie nadaje na trzeciego do tego baniaka.Musisz szukać ryby o znikomym terytorialiźmie.A najlepiej to tak jak sama napisałaś, czyli zostać z dwoma gatunkami.Ewentualnie powiększyć stado saulosi.
moni89 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor #6 Opublikowano 22 Lipca 2013 Ewentualnie powiększyć stado saulosi. Powiększając stado saulosi mam zostać przy jednym samcu i zwiększyć ilość samic, czy mogę mieć dwóch samców i np. 7-8 samic ?
Sir_Yaro Opublikowano 22 Lipca 2013 #7 Opublikowano 22 Lipca 2013 Z mojego doswiadczenia z socolofi to w 150cm z 8 sztuk po poltora roku zostały 4. Jeden z tej 4ki był ciagle lany. kolejny od czasu do czasu. Jedynie 2 jakos ze soba wytrzymywały i nie musiały sie chować po kątach.
krzysiutoja Opublikowano 22 Lipca 2013 #8 Opublikowano 22 Lipca 2013 Pomysł Perez666 mi najbardziej odpowiada , dałbym 3 samce saulosi na pewno nie dwa powodzenia w hodowli A i obsada dwu gatunkowa
moni89 Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor #9 Opublikowano 22 Lipca 2013 dałbym 3 samce saulosi na pewno nie dwa Jeżeli trzy samce to 9- 12 samic, a tam jeszcze pływają 4 maingano ( niestety nie potrafię zidentyfikować jakiej płci ), to nie będzie za dużo tych ryb w 240 l ?
Slawek-meszek Opublikowano 22 Lipca 2013 #10 Opublikowano 22 Lipca 2013 Monii koledze chodziło o to że agresja się rozłoży na dwa samce a nie na jednego. Jeżeli dasz tego trzeciego samczyka to już nie dokładasz więcej samiczek. Pozostaw sobie te 7-8szt. Samczyk alfa i tak będzie tylko z tego korzystał. 1
Rekomendowane odpowiedzi