Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie pływa maingano, saulosi i Ps. elongatus neon spot. Chcę zamienić neon spota na socolofi. Myślicie, że to dobry pomysł ? Neon spot jakoś nie bardzo mi pasuje. Szukam sklepu gdzie by mi je przyjęli.

Opublikowano

Czytałam ten wątek o socolofi. W ogóle zaczęłam się zastanawiać czy nie zostać przy dwóch gatunkach w tej mojej 240. Jakbym chciała powiększyć stado saulosi to mogę dodać saulosi coral, czy nie można ich mieszać z normalnymi saulosi ?

Opublikowano
akbym chciała powiększyć stado saulosi to mogę dodać saulosi coral, czy nie można ich mieszać z normalnymi saulosi ?

Nie mieszamy roznych odmian kolorystycznych, tego samego gatunku.

Jezeli masz juz "normalne" saulosi to przy nich pozostan.

Opublikowano

3 terytorialne gatunki w 240l to chybiony pomysł. Ani socolofi, ani tym bardziej większy callainos się nie nadaje na trzeciego do tego baniaka.Musisz szukać ryby o znikomym terytorialiźmie.A najlepiej to tak jak sama napisałaś, czyli zostać z dwoma gatunkami.Ewentualnie powiększyć stado saulosi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ewentualnie powiększyć stado saulosi.

Powiększając stado saulosi mam zostać przy jednym samcu i zwiększyć ilość samic, czy mogę mieć dwóch samców i np. 7-8 samic ?

Opublikowano

Z mojego doswiadczenia z socolofi to w 150cm z 8 sztuk po poltora roku zostały 4. Jeden z tej 4ki był ciagle lany. kolejny od czasu do czasu. Jedynie 2 jakos ze soba wytrzymywały i nie musiały sie chować po kątach.

Opublikowano
dałbym 3 samce saulosi na pewno nie dwa

Jeżeli trzy samce to 9- 12 samic, a tam jeszcze pływają 4 maingano ( niestety nie potrafię zidentyfikować jakiej płci :( ), to nie będzie za dużo tych ryb w 240 l ?

Opublikowano

Monii koledze chodziło o to że agresja się rozłoży na dwa samce a nie na jednego.

Jeżeli dasz tego trzeciego samczyka to już nie dokładasz więcej samiczek. Pozostaw sobie te 7-8szt. Samczyk alfa i tak będzie tylko z tego korzystał.

• Dziękuję 1