syriusz000 Opublikowano 12 Lipca 2013 #1 Opublikowano 12 Lipca 2013 Witam. Jako że wątek związany z rozpoznawaniem płci, pozwolę sobie poprosić o pomoc w tym temacie. Na dzień dobry dodam, że jestem początkującym Malawistą. Z wiadomych względów, decydując się pyszczaki od maluchów, mam powiększoną obsadę, do redukcji po rozpoznaniu płci. , maingano i perlmuty. Jeśli bylibyście skłonni poświęcić chwilkę czasu i zasugerować na których zdjęciach są samce a na których samice, pomożecie mi na uniknąć nieodwracalnego błędu oddając część obsady. Z góry wielkie dzięki za pomoc nr 01 nr 02 nr 03 nr 05 nr 07 nr 09 nr 11
Slawek-meszek Opublikowano 12 Lipca 2013 #2 Opublikowano 12 Lipca 2013 Kolego Syriusz000 ten wątęk nie jest o tym aby określić płeć Twoich ryb. Po za tym pokazałeś praktycznie same maluchy gdzie jest to bardzo trudne. A tym bardziej u maingano. Jedyna rada dla Ciebie to po prostu czekać i uzbroić się w cierpliwość.
Raffy Opublikowano 13 Lipca 2013 #3 Opublikowano 13 Lipca 2013 Przeciez to sa jeszcze dzieciaki i do tego niewybarwione a ty chcesz juz redukowac??
eljot Opublikowano 13 Lipca 2013 #4 Opublikowano 13 Lipca 2013 Wydzieliłem temat bo dokleiłeś się do niewłaściwego wątku. Ryby masz jeszcze zbyt małe aby rozpoznać płeć, chyba że po otworach moczowo-płciowych.
Raffy Opublikowano 13 Lipca 2013 #5 Opublikowano 13 Lipca 2013 Ryby masz jeszcze zbyt małe aby rozpoznać płeć, chyba że po otworach moczowo-płciowych. Tu 100% dokładność jest chyba po pierwszych tarłach?
eljot Opublikowano 13 Lipca 2013 #6 Opublikowano 13 Lipca 2013 Raffy, po pierwszych tarłach to już nie trzeba zaglądać pod płetwy aby sprawdzić kto jest kto;). Ponoć są fachowcy którzy przy pomocy lupy i wprawnego oka dają radę, ale ja niestety takich nie znam . Co do perlmutów, nie zauważyłem aby samicom kiedykolwiek zanikały paski, więc samca powinieneś dość szybko zidentyfikować.
Raffy Opublikowano 13 Lipca 2013 #7 Opublikowano 13 Lipca 2013 Po pierwszych tarłach to przy maingano może być problem, gdyż u nich zdominowane samce wyglądają jak baby. Chyba, że odłowi się ryby i je poznakuje U nich zawsze sprawdzam pod płetwy, samiec ma 2 otwory jednakowej wielkości, a samiczka ma dolny otwór większy od górnego
krzysiutoja Opublikowano 13 Lipca 2013 #8 Opublikowano 13 Lipca 2013 Witam Raffy chyba u dorosłych ryb czy u takich maluchów też ?
Raffy Opublikowano 13 Lipca 2013 #9 Opublikowano 13 Lipca 2013 U dorosłych, u maluchów po prostu się nie da z wyjątkiem np. M. red-blue albo niektóre Labeotropheusy wtedy samce od razu są ciemne, a samiczki jaśniejsze
krzysiutoja Opublikowano 13 Lipca 2013 #10 Opublikowano 13 Lipca 2013 Chodzi mi o rozpoznanie po otworach moczowo płciowych gatunek jest bez znaczenia . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi