Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Yoshine napisał:

Wkłady filtracyjny kupiłam z matrixa i tutaj mam pytanie , czy należy go wypłukać ? Bo ogólnie to sypie się z niego biały jakiś proszek jak się go ruszy.

..oczywiście.

16 minut temu, Yoshine napisał:

Oraz jeszcze pytanie o gąbkę . Z racji że jest nowa nie ma na niej żadnych bakterii , czy parametry będą skakać przez to ? powinnam poczekać z wpuszczeniem rybek jeszcze parę dni ?

...musisz robić testy i się upewnić ,że cykl azotowy masz za sobą. Nie wpuszczaj ryb w ciemno . Jeżeli wymieniłaś wkłady na nowe i piasek   to masz " surowe " akwa.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, mam takie pytanie gdybym chciał zrobić Hamburga długość boku 15 cm x 15 cm to gąbka grubości 5 cm ile musi mieć szerokości? 

30 cm wystarczy?

Opublikowano
15 minut temu, Speedo napisał:

Witam, mam takie pytanie gdybym chciał zrobić Hamburga długość boku 15 cm x 15 cm to gąbka grubości 5 cm ile musi mieć szerokości? 

30 cm wystarczy?

Poczytaj lepiej o kaseciaku zasada ta sama a filtr ładniejszy bo bez gąbki na wierzchu. Ja zrobiłem sobie wersję turbo opisaną na forum

Opublikowano

7 godzin temu, Speedo napisał:

30 cm wystarczy?

Tutaj http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=3899 znajdziesz sporo informacji na temat takiego filtra . Chcesz go zastosować jako filtr biologiczny czy też jako mechaniczny ? To drugie rozwiązanie znajdziesz tutaj http://fish2water.co.nz/hamburg-matten-filter.php

• Dziękuję 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Już gotowe Hamburgi, przy szerokości gąbki 30 cm i grubości 5 cm, szerokość ścianki bocznej wyszła 17,5 cm. a  16 cm przy szerokości gąbki 27cm. Oczywiście mowa o narożnym Hamburgu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pompy , w 112l mam Powerhead 201 z Hagen'a a w 240l mam Aquael MK-650. jak na razie jestem zadowolony.  W niedalekiej przyszłości planuję zmianę na rurki napędzane powietrzem ale najpierw muszę znaleźć bezgłośne pompy powietrza.

Opublikowano

Aktualnie testuję hamburga w 30 l kostce. Filtr narożny-mobilny o bokach 10x10. Zgodnie z  kalkulatorami wstawiłam pompkę 220 l/h i czystość wody i cyrkulacja pozostawiają wiele do życzenia, czekam na pata mini zobaczymy jaki będzie efekt.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pompki zakupiłem z Tetry ASP 100 i ASP 150, ale co do głośności mają wiele do życzenia. Dlatego pompy są zdublowane, mechaniczne pracują w nocy, powietrzne w dzień. Parametry jak i  przejrzystość wody - super. Filtry pracują od 11 maja br. jak na razie jestem zadowolony.  Zastanawiam się czy jest sens wrzucenia siporax od Sera w workach do środka filtrów ? Może ktoś poradzi?

Opublikowano

Na mój mały litraż wrzuciłam garść ceramiki w siatce na warzywa za hamburga. Czy potrzebnie ? Nie wiem. Ale miałam ceramikę w nadmiarze u pyszczaków więc odsypałam i włożyłam. W przypadku leczenia ryb wystarczy wyjąć ceramikę aby uratować bakterie z filtra.

PS. Pat mini o przepływie 400 l/h w litrażu 31 l poprawił sytuacje.