Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy to moje subiektywne patrzenie albo po prostu tak się dzieje, ale wydaje mi się, że gdzieś w moim akwa zachodzi denitryfikacja. Podejrzewam FBF. Czemu? Około połowa piachu jest obmywana przez wodę a reszta stoi spokojnie. Na pewno część wody przez to przepływa.

Skąd podejrzenie deni? Poziom NO3 utrzymuje na tym samym poziomie (20mg/l) przez tydzień. Mój błąd, że nie robię pomiaru NO3 zaraz po podmianie ale przed jest 20, i 2 dni po 20. Nie maleje i nie rośnie.

Spotkał się ktoś z deni w FBFie?

Opublikowano

Raczej to nie denitryfiacja .Nie wiem jak to wytłumaczyć ale miałem tez tak z testami , że no3 stało jak drut na poziomie 20mg czy to przed czy po - dziwne ale tak było. Dopiero zastosowanie denitrate seachemu + bakterie denitryfikacyjne spowodowały spadek no3 do poziomu 10mg ,a potem 5mg .

Opublikowano

Potwierdzam u mnie w baniaczku także No3 utrzymuje się na poziomie ok 20 zarówno przed jak i po podmianie. W 420 l brutto podmieniam ok 80-100l tygodniowo.

Opublikowano

Raz spotkałem się z taką sytuacją ale trudno mi uwierzyć,że kilka cm piasku wystarczy do utrzymania bezwzlędnie beztlenowego środowiska - a to jest potrzebne do zycia bakteriom denitryfikującym.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od zaszłego poniedziałku testuję ocieplinę wysokopuszystą jako wkład mechaniczny. Nawinięta jest na trzpień wkładu sznurkowego, jedna warstwa. Muszę przyznać, że jest to rozwiązanie znacznie lepsze od sznurka 100 mikronów pod względem zapychalności. Po tygodniu przepływ nie spadł na fbfie ( przynajmniej nie zauważyłem gołym okiem, co bardzo rzucało się przy sznurkach ) a woda jest klarowna.

Zamówiłem na necie, a że 1 metr kosztował coś koło 2,5zł to zamówiłem 10 metrów. Z przesyłką wyniosło mnie to coś koło 45zł a medium filtracyjne mam na co najmniej 3 lata ;)

Opublikowano

Lufa555 jakich dokładnie używasz wkładów sznurkowych (firma, może jakieś zdjęcie)? Bo dla mnie ten duży spadek przepływu jest co najmniej dziwny. Ostatnio w ramach testów użyłem wkładów 20 mikronów i wytrzymały trzy tygodnie. Nie było żadnego spadku przepływu ani zwiększenia mocy pompy, cały czas na pierwszym biegu. Wkłady wymieniłem tylko ze względów estetycznych i żeby nie tworzyć dodatkowej produkcji NO3.

Opublikowano

Firma Granimex wkład z przędzy polipropylenowej 100 mikronów.

Może zbyt wyolbrzymiam bo fbf działa przez cały czas i piasek faluje ale nie tak jak po wymianie na nowe sznurki. Widać też różnicę w falowaniu tafli ponieważ wylot mam na taflę.

Nie wiem czemu tak się dzieje. Może faktycznie pompa jest ciut słaba. Może sznurki są kiepskiej firmy, kosztują 3.90zł. Wydaje mi się, że sznurek 20 mikronów to już w ogóle była by porażka z moją pompą.

Opublikowano

Lufa ja mam bardzo podobnie i nie wydaje mi się aby to było coś dziwnego. Zawsze tak miałem.

Zwykle w niedziele wymieniam 2 równoległe sznurki 100µ. Do środy chodzi tylko jeden. Wieczorem lub w czwartek rano odkręcam drugi bo nie ma już ciągu. A do niedzieli będą już zatkane/brudne oba przy czym pierwszy totalnie.

Opublikowano

Ze sznurkami bywa różnie, ja kiedyś dostałem jeden mikron zamiast 100 (choć opisany był jako 100) i po trzech dniach czarny, z prawidłowymi 100-tkami nie miałem żadnych problemów z przepływem (nawet po 2 tygodniach)

Opublikowano

No nie wiem. Co dziwne sznurek 100 mikronów jest droższy niż 50 czy 20. Tylko czy to możliwe, że sklep przyciął? Skoro inni używają sznurki 100 mikronów po 2-3 tygodnie to coś albo ze sznurkami albo z moimi oczekiwaniami ;) Tak czy siak jestem na dobrej drodze bo wata którą owinąłem trzpień dobrze filtruje i nie zamula. Po tygodniu jest już tak czarna, że zmienił bym na nową ale to by przerwało test. Póki co nie mam problemów z NO3, więc jak posiedzi jeszcze tydzień to test udam za udany.