Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
, musiałeś machnąć się gdzieś w przeliczeniu, 25 mg/l daje 2,5 g/100 l.

Sorry ale uparcie będę twierdził że podane przez Ciebie 25 miligramów = 0.25 grama [ 1 miligram = 0.01 grama]

czyli 25 mg/l = 0.25 g/l co w przeliczeniu na 100 l = 0.25 g x 100 wynosi według Twojego przelicznika 25 gram na 100 l wody a nie 2,5 g/100 l

kaszubowi tez chyba wyszło zgodnie z moimi obiczeniami :wink:

Opublikowano

Ups :oops: to się machłem ja w obliczeniach

byłem świecie przekonany że to 1/100 tym bardziej ze oprócz tych danych w gramach co do dawkowania które wziełem z literatury to znajomi paletkarze mi potwierdzieli że 1 tabletka na 50 l więc przeliczyło się samo tak jak się przeliczyło - co w tej sytuacji mnie zdziwiło to to że moje bardzo niskie dawkowanie jednak ryba pomogło - fakt że było podawane w kombinacji z Bactoprem direct i widocznie to jemu trzeba przypisac główną zasługę w leczeniu.

Jednak dawkowanie to podane przez mmartyr jest kosmiczno tabletkożerne - choć prawidłowo wiliczone :oops: [jeszcze raz przepraszam za zamieszanie]

bo mimo że jego polecana dawka 2,5 g na 100 l jest bardzo delikatna [bo przy bloacie zaleca się podawanie 3 do max 5 g na 100l ] to już przy tych 2,5 g to potrzeba 1 tabletke [metronidazol z polfy to 250 mg] na 10 l czyli na jednak niewielkie akwa 200 litrowe potrzba całe opakowanie dwudziestotabletkowe i to na dzieńdobry a potem potrzeba na powtórki dawkowania nastepne tabletki i tak przy kuracji podanej przez mmartyr to wychodzą 3 opakowania na 200 l akwa na kurację a przy mojej kuracji też trzy opakowania bo coprawda mniejsza częstotliwość dawkowania i inaczej rozłożona procentowo ale za to sama dawka większa.

Więc jak sobie pomyślę ze miałbym taka kuracje przeprowadzić w moim akwa 720 l to po metronidazol najlepiej pojechac do hurtowni frmaceutycznej a nie do apteki - teraz rady aby leczyć w szpitalniku sa rozsądniejsze :wink: a napewno ekonomiczniejsze - choć zrobic szpitalnik dla ponad 25 cm Fosso nie jesł łatwo tym bardziej jęsli maiła by w nim byc więcej niż jedna ryba -mam nadzieję że zdrowie im dlaej będzie dopisywać.

Opublikowano

jaq jak robiłem kurację na bloat to na 100 litrów dałem 3 gramy i połączyłem tą kurację z doxyciclinum 100mg i na 100 litrów dałem 1,5 grama, leczenie odbywało się w 200 litrach, ale by tyle tabletek nie sypać to spuściłem połowę wody i było ok :wink:

Opublikowano

bo mimo że jego polecana dawka 2,5 g na 100 l jest bardzo delikatna [bo przy bloacie zaleca się podawanie 3 do max 5 g na 100l ] to już przy tych 2,5 g to potrzeba 1 tabletke [metronidazol z polfy to 250 mg] na 10 l czyli na jednak niewielkie akwa 200 litrowe potrzba całe opakowanie dwudziestotabletkowe i to na dzieńdobry a potem potrzeba na powtórki dawkowania nastepne tabletki i tak przy kuracji podanej przez mmartyr to wychodzą 3 opakowania na 200 l akwa na kurację

Dlatego najlepiej pomóc sobie pustym akwa do leczenia ryb - wtedy jednego dnia do zbiornika 200 l dajemy raz 1,32 g metronidazolu, drugiego dnia podmianka i jeszcze raz 1,32, trzeciego dnia jeszcze raz to samo i na całą kurację zużyliśmy niecałe 4 g leku, czyli 16 tabletek - jak za darmo :) Przy dłuższych odstępach w podawaniu leku dawka rośnie kosmicznie w górę - bierze się pod uwagę czas połowicznego rozpadu związku w wodzie, dlatego dawka przy stosowaniu co drugi dzień nie jest dwa razy większa niż powyższa.

Opublikowano

Dziękuję Wszystkim za odzew.

Teraz w akwa jest podmieniona woda,do filtra wewnętrznego dałem węgiel.Za radą Marsa odczekam jeszcze tydzień i przystapię do właściwego leczenia.

Rozumiem, że prawidłową dawkę przepisal mmartyr.

Raczej zastosuję lekarstwo razem z bactopur direct.Żona o rybki bardziej się martwi niż o mnie !!!

Opublikowano

Tak to wyliczenia mmartyr są prwidłowe dotyczące przeliczenia mg na gramy i na tabletki.

Musisz sie tylko zdecydować który rodzaj kuracji/częstotliwości i ilości dawkowania zastosować ten opisany przez mmartyr czy ten co ja podałem.

Konsultowałem to tez z Harisimim bo on kurację kombinowana taka jak ja z powodzeniem stosował tylko że on stosował metronidazol w dawkach prawidłowo wyliczonych tzn 1 tabletna na 5 l wody a nie na 50 l tak jak ja pisałem. Główna uwaga jest taka że i on i ja to stosowaliśmy przy typowych infekcjach bakteryjnych/bloacie kiedy ryby raczej puchna a nie chudna tak jak u Ciebie.

Opublikowano

Witam,

pozwolę wtrącić się jeszcze do wątku i co nieco opisać.

Otóż, tydzień temu stałem się posiadaczem demasonków (3cm), gdy je dostałem były we wiaderku i zbytnio ich nie oglądnąłem, gdy sprzedawca pojechał, wpuściłem rybki do akwarium, to co zobaczyłem mnie zszokowało, z 18 sztuk może kilka było dobrze odżywionych, reszta miała brzuchy przyrośnięte do kręgosłupa( ale pomyślałem- podkarmię je i będzie ok) niestety było jeszcze gorzej:(

wczoraj rano wyłowiłem 1 denata, a wieczorem jeszcze 2 kolejnych, wkurzyłem się i byłem zły na siebie! Objawy podobne jak do bloat, zarówno te wychudzone jak i te podkarmione nie jadły, opadały na dno i się kiwały, kupki nitkowate, szybki oddech. Postanowiłem nie czekać i kupić metronidazol, na początek dałem 10 tabletek po 250mg, po godzinie kolejna dawka, taka sama(akwarium 375l) i po kilku godzinach rybki jak by poczuły się lepiej, zaczęły pływać nieśmiało, jak by chciały pokazać, że jest lepiej, nawet te osiadłe na dnie się ruszyły. Jednym słowem stan się poprawił :D

Morał tej opowieści jest taki: zanim coś kupisz dokładnie sprawdz co kupujesz.

Co będzie dalej jeszcze jeszcze opiszę, mam nadzieje, że już nie będzie ofiar :(

Opublikowano

Witam,

dziś już wszystkie rybki pływają normalnie i raczej ofiar nie będzie :D

także leczenie przyniosło skutek, ale zastanawiam się czy nie podać jeszcze 1 dawki tj. 10 tabletek (250mg)?