Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Makok, w innym wątku pisałeś, że Jebao DC-6000 będzie za mała. Problem w tym, że następny model praktycznie jest niedostępny (przynajmniej w Polsce) a DC-12000 to już chyba za dużo.

Poniżej projekt sumpa

Mam nadzieję, że dobrze policzyłem wszystko. Założenia są takie:

1. Akwarium 200x70x70 = 980l

2. Wysokość komina 66cm, czyli 4 od góry akwarium, 2 od wzmocnień. Może być?

3. Spiętrzenie na grzebieniu 1,5cm

4. Przy zaniku napięcia sump musi przyjąć 1/3 komina + spiętrzenie + spust i powrót + hydroponikę = 43,5l

5. Przy zapchaniu spustu i rewizji! akwarium musi przyjąć komorę pompy - 29l (nie całą, bo pompa się zapowietrzy

post-13881-14695719379846_thumb.jpg

Opublikowano

Elegancki sump. Ja bym zrobił mniej komór za to szerszych. Łatwiej. Ale można i tak.

Widzę że liczyłeś z mojego kalkulatora. Komin licz jako cały nie 1/3 to stare założenie. W nowym będziesz miał poziom wody w kominie prawie do pełna do krawędzi rewizji.

Wszystko reszta ok.

Co do pompy to jak nie jesteś w stanie kupić dc9000 to weź aqua nova ncm-6500 przyzwoita cichutka i choć niesterowanlna to bardzo zacna konstrukcja. Macałem. Niesłyszalna.

Opublikowano
Elegancki sump.

Dzięki!

Ja bym zrobił mniej komór za to szerszych.

Pomyślę nad tym, zawsze lepiej mieć komorę nawet pustą, można w niej coś tymczasowo umieścić, np. raka :-)

Co do pompy, to rozmawiałem z "pewną" hurtownią. Człowiek twierdzi, że wielokrotnie montował DC-6000 i nigdy nie było problemu ze zbyt słabym przepływem w stosunku do tego, co pisze producent. W każdym razie ponoć model DC-9000 ma się pojawić za 8 tygodni. Mam tyle czasu, poczekam, i wtedy zdecyduję, czy Jebao, czy Aqua Nova.

Opublikowano

Nie używałem tych pomp, ale na słonym forum użytkownicy piszą , że wydajność "spada" w czasie i trzeba regulować poziom na zaworach. Ale sam nie używałem i to tylko przeczytana opinia :)

Opublikowano

Makok, czytałem tę dyskusję, właśnie sobie przypomniałem:) Ja tam jednak w red dragona wierzę :) A co do sumpa to IHMO 25 cm troszkę mało, ale ja łapy mam duże :P

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mysle o podmianie wody/ ułatwieniu podmiany w akwa 960l, sump 240l

nie bardzo przekonuje mnie metoda kropelkowa, raczej poszedłbym w łopatologiczne rozwiązanie jak tutaj:

http://www.klub-malawi.pl/images/stories/diy/1300l_szulo/DSC_03269.JPG

myśle tylko o czyms takim- jakby ten otwór spływowy z akwa wywiercic w bocznej sciance gdzie jest komin to zakładając, że otwieram zawór spustowy i jednocześnie dolewam wodę poziom wody w akwa nie powinien się zmieniać i byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie gdyż w razie wycieku z przelotu lub awarii/cieknącego zaworaw pewnym momencie zabraknie wody w sumpie i zatrze się pompa...

natomiast w przypadku gdy pompa byłaby wyłączona nic a nic nie wycieknie

teraz pytanie jakiej średnicy zrobić otwór pod przelot tak aby średnica rurki odpływowej była identyczna jak dolotowej - wodę będe napuszczał z trójnika pod umywalką - jakie standardowe średnice przewodów są w armaturze łazienkowej?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• W mojej opinii dobra ceramika to tylko chwyt reklamowy i mit. Najtanszy pumeks ogrodniczy będzie działał tak samo jak nieporównywalnie drogi Matrix. Oczywiście to Twoj wybór i pieniądze. Osobiście wybrałbym gąbki, są sprawdzone przez wielu użytkowników tego forum.
    • To mnie mocno zdziwiłeś. Gdybym jednak zrezygnował z pomysłu odnośnie K1 to może jakaś dobra ceramiką? No nie wiem a może mieszanka Aquaela NANOMAX BIO,NATUREMAX BIO i PEARLMAX BIO? Więcej gąbek niż 3 kosze to bym już nie chciał.
    • Nie licz na to, że K1 w koszach będzie się w jakikolwiek sposób poruszać. Jako złoże stałe będzie dużo mniej skuteczne od ruchomego. Dlatego zamiast K1 wypełnij kosze pociętą w kostki gąbką 10ppi.
    • Witam wszystkich. Jeżeli temat w złym miejscu to bardzo proszę o przeniesienie do właściwego działu. Mam do was pytanie a właściwie kilka pytań odnośnie mojego zamysłu odnośnie mediów w Ultramax BT.  Docelowo będą pracować dwa filtry Ultramax Bt i oba z takimi samymi mediami. Mój zamysł jest taki licząc od góry: 1 - GĄBKA 30 PPI 2 - EVOLUTION AQUA K1 3 - EVOLUTION AQUA K1 4 - GĄBKA 30 PPI 5 - GĄBKA 20 PPI Czy według was taki układ mediów w filtrze może być? Trochę poczytałem tutaj na forum o K1 i bardzo mnie zaintrygował ten rodzaj wkładów filtracyjnych. Kosz w filtrze według producenta ma 1,9 l. Ile K1 powinno się znaleźć w jednym koszu? Do oporu?Czy zostawić trochę luzu? Czy K1 słychać w filtrze jak się poruszają czy jednak kosz w filtrze to trochę za mało i za duźo ruchów K1 nie będą miały? Macie u siebie w filtrach K1? Jak się sprawdza? Z góry bardzo wam dziękuję za każdą wypowiedź w tym temacie. Pozdrawiam  Robert   
    • Witam,   Mam szanse dostać stół z byłej linii produkcyjnej za darmo. Jest to prosty blat z drewna o grubości 4 cm, wymiary to 180x90cm. Blat jest łączony z 6 desek o wymiarach 180x15x4. Wszystko jest oparte na stelażu metalowym, spawanym, profil zamknięty, wymiary profilu to 5x3 cm. Stół jest w bardzo dobrej kondycji, bez wypaczeń, trzyma wymiary na całej długości i wysokości. Chciałbym na tym postawić na środku nowe akwarium 120x40x50 gr. szkła 8mm, wszystko razem pewnie będzie ważyło około 320-350 kg. I pytanie czy z waszych doświadczeń wynika, że taki stół wytrzyma takie obciążenie? Jeżeli komuś potrzebne zdjęcie do lepszej oceny sytuacji to mogę poprosić to mi prześlą.   Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam
    • No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.
    • @duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .
    • A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.
    • Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie. Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 
    • OK Twój wybór. Każdy sprzęt ma swoje bolączki dlaczego tutaj my często budujemy narurowce/kaseciaki/sumpy dostosowując je do własnych potrzeb.  Ja np wymieniłem falownik na Ultramaxa 2000 i bardzo jestem z tej decyzji zadowolony. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.