Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2. Sam baniak 200l będzie maławy? Na filmach wspomniałeś, że powinien być 10-20% akwarium, czyli powinien być OK. Moje akwarium 2m będzie na podstawie murowanej, ścianki po bokach z bloczków 14cm. W środku też będzie ścianka. I teraz pytanie gdzie ją dać - ile zostawić na długość sumpa? Wysokość podstawy będzie 70cm, więc sumpa chcialbym max 40cm, żeby swobodnie móc wyciągać wkłady, itd. Jaki baniak na sumpa byłby optymalny?

Jeśli operujemy na podobnych wymiarach to może 100x40x40 czyli 160l brutto? Sam planowałem takie coś ale że miałem 200 litrów już w domu to wolałem wykorzystać.

3. I jeszcze nurtuje mnie automatyczne uzupełnianie komory pompy. Czy może można to jakoś zakryć, żeby ograniczyć parowanie?

Może zwykła szyba, bądź pleksa?

Opublikowano
Witaj makok, tak, widziałem Twoje filmy i prawdę mówiąc to one mnie przekonały do budowy sumpa :-) Są bardzo pomocne. Na czym miałaby polegać ich subskrypcja?

klikasz na kanał https://www.youtube.com/user/motowilk i gdzieś tam jest guzik subskrybuj... wtedy jesteś powiadamiany o nowych filmach... ot tyle... zakładam że pewnie konto na gmailu/youtube lub inne z tej korporacji gdzies masz? ;)

Mam natomiast jeszcze kilka pytań, niejasności, itd.

1. Wspominałeś o kalkulatorze do projektowania poszczególnych komór. Czy jest on jeszcze aktualny?

nie do projektowania komór tylko do liczenia czy woda sie nie przeleje po wyłaączeniu pompy... działa ale jest trudny i nie, nie pamiętam hasła do jego odhasłowania - trzeba go ogarnąć samemu - google Ci podpowie: kalkulator do sumpa

2. Sam baniak 200l będzie maławy? Na filmach wspomniałeś, że powinien być 10-20% akwarium, czyli powinien być OK. Moje akwarium 2m będzie na podstawie murowanej, ścianki po bokach z bloczków 14cm. W środku też będzie ścianka. I teraz pytanie gdzie ją dać - ile zostawić na długość sumpa? Wysokość podstawy będzie 70cm, więc sumpa chcialbym max 40cm, żeby swobodnie móc wyciągać wkłady, itd. Jaki baniak na sumpa byłby optymalny?

maławy napisałem dlatego, że miałem 36l wody w samej komorze pompy ze 156l wody w całym sumpie... i jak nie było włączonej dolewki z automatu, to parowało w tydzień... ekspresowo - jak zrobisz dolewkę to w sumie starczy taki sump...

ja bym zrobił sump, jesli ma sie mieścić między bloczki to bardziej na planie kwadratu - zakładam że bloczki będą po bokach akwaa i w środku... jak odejmiesz 15cm z prawej i 7,5cm w środku, to na sump zostaje 100-15-7,5=77,5cm długości, ale wtedy daj go na szerokość baniaka ;) skleisz go sam z szyby szóstki - nie musi ładnie wyglądać ;)

3. I jeszcze nurtuje mnie automatyczne uzupełnianie komory pompy. Czy może można to jakoś zakryć, żeby ograniczyć parowanie?

sumpa można przykryć, ale paruje zz całości, więc najwięcej gdy akwa jest otwarte - natomiast nie ma to kompletnie znaczenia jak masz dolewkę - dolewa się co godzinę średnio ( na pływaku spłuczkowym z filmu)

Opublikowano
zakładam że bloczki będą po bokach akwaa i w środku...

Właśnie niekoniecznie. Tę środkową ściankę planuję postawić nie centralnie w środku, a tak, żeby wszedł sump (myślałem o 100x50x40h) + trochę miejsca na np. włożenie rąk. Jaka Twoim zdaniem powierznia byłaby optymalna? 110x50?

Przy szerokości 50 chyba warto komorę mechaniczną podzielić i zrobić przepływ boczny między nimi, ale górą, czy dołem? A przepływ mech/biol górny, czy jednak dolny lepszy? Bo prawdę mówiąc są różne projekty i w sumie każdy broni swoich racjii.

Jeżeli chodzi o dolewkę automatyczną, to czy rozwiązanie n apływaku spłóczkowym nie jest już lekkim przeżytkiem? Teraz w dobie sensorów, elektrozaworów, itd ;).

I jeszcze pytanie, jak wysoki powinien być komin wewnętrzny? Powiedzmy ile cm poniżej wzmocnień poprzecznych?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Opublikowano
Właśnie niekoniecznie. Tę środkową ściankę planuję postawić nie centralnie w środku, a tak, żeby wszedł sump (myślałem o 100x50x40h) + trochę miejsca na np. włożenie rąk. Jaka Twoim zdaniem powierznia byłaby optymalna? 110x50?

Przy szerokości 50 chyba warto komorę mechaniczną podzielić i zrobić przepływ boczny między nimi, ale górą, czy dołem? A przepływ mech/biol górny, czy jednak dolny lepszy? Bo prawdę mówiąc są różne projekty i w sumie każdy broni swoich racjii.

Jeżeli chodzi o dolewkę automatyczną, to czy rozwiązanie n apływaku spłóczkowym nie jest już lekkim przeżytkiem? Teraz w dobie sensorów, elektrozaworów, itd ;).

I jeszcze pytanie, jak wysoki powinien być komin wewnętrzny? Powiedzmy ile cm poniżej wzmocnień poprzecznych?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

zasada jest taka - stawiaj największy sump jaki wejdzie... miejsca i tak zawsze mało ;)

jaką komore nie zrobisz wybierzesz dobrze - zależy kto obronił się bardziej ;) kazde rozwiązanie ma + i -

elektrozawory i sensory są spoko, jak dolewasz z poziomu sumpa ze zbiornika obok, pompą i ograniczoną ilość wody (mam tak teraz w słonym), ale moim zdaniem nie są bezpieczne, jak leci woda ze ściany pod wysokim ciśnieniem ;)

bo elektrozawór i elektornika mogą nawalić, a jak często nawala Ci spłuczka, gdy zaglądasz do niej regularnie? ;)

w malawi miałem 3cm od wzmocnienienia dół grzebienia - więc jak był założony i spietrzył wodę to ta dochodziła prawie do wzmocnienia (1cm brakowało) ale w nowym słonym, którego baniak już stoi i jest do obejrzenia tutaj krawędź komina bez grzebienia jest 7cm niżej, bo tyle potrzebuje wavebox do nieprzelewania fali przez krawędź baniaka ;) także wszystko zależyy od prrojektu

• Dziękuję 1
Opublikowano

udostępniaj, najlepiej jak hasło złamałeś - przyda się wszystkim, bo co kilka tygodni mnie ktoś znajduje żeby mnie o nie zapytać :D

jak wszystko co udostępniłem z wyjątkiem fot i filmów - tak i to jest na licencji creative commons

Opublikowano

Sposób żeby dostać się do chronionych komórek w kalkulatorze do sumpa jest następujący:

1. otwieramy kalkulator (ja użyłem do tego openoffice)

2. za pomocą myszki zaznaczamy widoczne komórki

3. wciskamy kolejno

ctrl + c (copy)

ctrl + n (tworzy nowy arkusz calc)

ctrl + v (wkleja)

4. :D

Opublikowano

hmm, albo mam coś z przeglądarką, albo coś źle robię, b onijak nie moge ściągnąć pliku.

Jak można zapisać sobie ten plik jako dokument excel?