Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale jeżeli to jest 200l to pewnie standardowe ( :wink: 100*50*40). W takim akwarium można trzymać maksymalnie do 3 gatunków. Ale z rospisem gatunków poczekam jeszcze aż napiszesz wymiar... :):wink:

Opublikowano

jak dla mnie, to 200 litrów nadaje się na jednogatunkowe. 2 gatunki ujdą, byle sie dograły. Są oczywiście fachowcy z zoologów i pasjonaci akwariów niepodlegających ocenie (bo o gustach się nie dyskutuje ;) ), którzy wsadziliby tam nawet i 10 gatunków po 1-2 sztuki i też byłoby pięknie i super, bo kolorowo i rybki po 2 tygodniach od wpuszczenia się dogadują, więc o co chodzi - przestańcie się czepiać, a w ogóle to samiczka crabro inkubuje ;)

Podsumowując ten nielogiczny zlepek głupawych frazesów - polecam jednogatunkowe saulosi (uroczy i pokojowy gatunek, do tego dwukolorowy). Wszystko inne to już nie to samo, przerabiałem 5 gatunków w 240 litrach (mimo iż przejściowo) i nigdy więcej. Jeden gatunek prezentuje się naprawdę fachowo, wtedy zbliżamy się chociaż odrobinę do posiadania wycinka jeziora, bo mamy kawałek jakiejś populacji ;) Co do 2 gatunków... hmmm... rdzawe? Ograny schemat, aczkolwiek rdzawe kocham (i mam na szprzedaż). Z pozostałymi gatunkami sprawa dyskusyjna... Ale pytaj!

Opublikowano

Zbiornik za mały i może się skończyć redukcją która skończy sie zredukowaniem całego gatunku ;). IMHO stanowczo za małe na demasoni i troche brutalne i ryzykowne rozwiązanie ;).